Бойко: Угода з "Газпромом" буде підписана сьогодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Угода з "Газпромом" буде підписана сьогодні

Енергетика
201
Угода з "Газпромом" щодо ціни на газ для України на 2008 р. буде підписана сьогодні. Про це заявив журналістам в.о. міністра палива та енергетики Юрій Бойко перед засіданням уряду. Він відзначив, що ціна в 179,5 дол. за 1 тис. куб. м газу враховує "жорсткі тенденції на світовому ринку".
Бойко також відзначив, що вартість транзиту газу територією України пов'язана також із ціною на транзит газу територією трьох інших держав - РФ, Туркменістану та Узбекистану. Тому підвищення ціни на транзит українською територією невигідне для України, оскільки приведе до збільшення його вартості для кінцевого споживача усередині країни.
Необхідно підкреслити, що сьогодні перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що вони мають останню інформацію про підвищення ціни на російський газ до 179,5 дол./тис. куб. м, але остаточна інформація повинна надійти 5 грудня.
Шлапак відзначив, що "НАК "Нафтогаз України" особливо не постраждає" від підвищення ціни на газ, однак не виключив, що ставки на постачання газу на внутрішньому ринку трохи підвищаться. Також він відзначив, що у випадку підвищення ціни з 130 дол./1 тис. куб. м до 179,5 дол./ 1 тис. куб. м буде розглядатися варіант зменшення надходження коштів у держбюджет України від НАК "Нафтогаз України".
Відзначимо, що сьогодні директор ЄБРР в Україні Камен Захарієв заявив, що більшість індустріальних підприємств зможе впоратися з підвищенням ціни на газ. За його словами, проблеми можуть виникнути тільки в підприємств хімічної промисловості. У зв'язку з цим ЄБРР не буде переглядати свої прогнози по основних макроекономічних показниках України.
Раніше голова правління ВАТ "ММК ім. Ілліча" Володимир Бойко заявив РБК-Україна, що в підвищенні ціни на газ нічого хорошого нема, "але це не безвихідне становище". Керівника одного з найбільших українських меткомбінатів більше хвилює ситуація із цінами на кокс і залізорудний концентрат.
У свою чергу, лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що збільшення ціни на газ є розподілом прибутку RosUkrEnergo між високопоставленими посадовими особами. "Безумовно, якщо наша команда прийде до влади, то ми будемо робити все для того, щоб Україна і Росія мали можливість працювати без будь-яких посередників", - відзначила вона. При цьому лідер БЮТ висловила переконання, що підвищення цін на газ до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м - це "наслідок абсолютно безглуздої політики, коли RosUkrEnergo допустили як посередника".
Нагадаємо, учора "Газпром" підняв ціну на газ для України на 2008 р. з 130 до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Одночасно, відповідно до домовленостей, буде підвищена ставка транзиту газу територією України, що збільшиться з 1,6 дол. в 2007 р. до 1,7 дол. на 2008 р. за 1 тис. куб. м на 100 км.
"Газпром" і Україна проводили переговори з питань ціноутворення на газ в 2008 р. і на середньостроковий період. Переговори почалися 8 листопада. Сторони планували підписати пакетну угоду, у якій будуть погоджені ціна на газ на 2008 р. і формула ціни на середньостроковий період. Президент України Віктор Ющенко повідомляв, що Київ має намір підписати ці документи із РФ, які перебувають на фінальній стадії, після парламентських виборів у Росії.
Україна називала прийнятну вартість газу на наступний рік на рівні 160 дол. за 1 тис. куб. м. Однак 27 листопада ц.р. стало відомо, що Туркменія значно підняла ціну на газ, закуповуваний "Газпромом". Відповідно до нових домовленостей, "Газпром" буде купувати в Туркменії газ у першому півріччі 2008 р. за 130 дол. за 1 тис. куб. м, у другому півріччі - за 150 дол. за 1 тис. куб. м проти 100 дол. за 1 тис. куб. м у рамках підписаних раніше контрактів. З 1 січня 2009 р. вартість газу, що видобувається, буде визначатися за формулою ціни на ринкових умовах.
Відзначимо, що в доопрацьованому проекті держбюджету України на 2008 р. закладена ціна імпортного газу в 160 дол. за 1 тис. куб. м.
Нагадаємо, наприкінці жовтня 2007 р. прем'єр-міністр України Віктор Янукович доручив главі Мінпаливенерго Бойкові завершити переговори за ціною на імпортний газ на 2008 р. протягом 7-10 днів. При цьому, за оцінками прем'єра, ціна на "блакитне паливо" для України в 2008 р. не повинна перевищувати 150-160 дол. за 1 тис. куб. м. Раніше Президент України Віктор Ющенко також вказував, що оптимальна ціна на газ на кордоні Росії та України становить 150-160 дол. за 1 тис. куб. м.
Імпортоване із Центральної Азії паливо становить близько 73 % газового балансу України або близько 55 млрд. куб. метрів. Основу становить природний газ із Туркменістану - порядку 40 млрд. куб., інші обсяги - природний газ узбецького і казахського походження.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас