Експерт: Нова ціна газу для України продиктована пропозицією виробника, а не "Газпрому" чи RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нова ціна газу для України продиктована пропозицією виробника, а не "Газпрому" чи RosUkrEnergo

Енергетика
181
Нова ціна на газ для України продиктована пропозицією виробника, а не "Газпрому" чи RosUkrEnergo. Таку думку висловив РБК-Україна директор енергетичних програм Українського центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін, коментуючи підвищення ціни на газ для України з 130 до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м, оголошене напередодні "Газпромом".
За прогнозами експерта, можна було очікувати підняття ціни до 185-190 дол. за 1 тис. куб. м, український уряд раніше називав прийнятною нижчу ціну - 160 дол. Тому при формуванні новим урядом бюджету на 2008 р. можна розрахувати, як нова ціна на газ вплине на окремі рядки бюджету, наскільки зміняться тарифи на транспортування газу, наскільки виросте ціна для промислових виробників, для бюджетних організацій.
Для промисловості, зокрема, для металургії - це безпроблемна ціна, адже в металургійному виробництві частка споживання газу становить від 3 до 7 %, вважає експерт. У зв'язку з модернізацією металургійного виробництва йде мінімізація споживання газу, і, відповідно, відсоток споживання газу буде зменшуватися, дозволяючи знижувати витрати металургів на енергоносії.
Що стосується хімічної промисловості, а тут у першу чергу можна розглядати виробництво аміаку, то на засіданні Кабміну було заявлено, що аміачне виробництво витримає ціну в 250 дол. за 1 тис. куб. м. Зважаючи на те, що кожне підприємство має свою рентабельність, треба рахувати для кожного підприємства хімічної галузі витрати на газ. У зв'язку з цим, завдання уряду - допомогти підприємствам шляхом зменшення податків упоратися з фінансовим навантаженням, пов'язаним з підвищенням ціни на газ, відзначив Саприкін.
Також Саприкін вважає, що RosUkrEnergo не може вплинути на зниження ціни на газ, оголошеної напередодні "Газпромом", оскільки, в оголошеній ціні вже враховані інтереси і "Газпрому", і RosUkrEnergo.
Ціна на газ для України в 2009 р. буде обчислюватися автоматично за спеціальною формулою, з урахуванням ціни базового енергоносія, сказав експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас