Тимошенко сподівається після формування уряду відновити переговори про ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко сподівається після формування уряду відновити переговори про ціну на газ

Енергетика
136
Лідер фракції БЮТ, претендент на посаду прем'єр-міністра Юлія Тимошенко сподівається після формування нового складу Кабінету міністрів відновити переговори з Росією про ціну на газ.
"Я вважаю, що відразу після формування нового професійного демократичного уряду в нас є шанс почати нову конструктивну розмову з російськими колегами, що виключить присутність посередників в енергетичних відносинах між Україною і Росією", - говориться в коментарі Тимошенко щодо результатів переговорів між Україною і РФ по газу, розповсюдженому в середу прес-службою БЮТ.
Тимошенко ще раз підкреслила, що встановлення ціни на російський газ для України в $179,5 за тисячу кубічних метрів "свідчить про повний і безумовний провал як енергетичної політики уряду Януковича зокрема, так і всієї політики цього уряду в цілому". "Бездарно почали - безславно закінчили - от і все що можна сказати про діяльності Кабінету міністрів протягом півтора року його діяльності. Ми згадуємо, як Янукович і його партія йшли на вибори під гаслами дешевого газу з Росії, а в результаті, ми одержали одну з найвищих цін у Східній Європі", - відзначила лідер БЮТ.
За її словами, раніше Росія погоджувалася на ціну $160 за тисячу кубометрів. "Але, як бачимо, ділки з уряду Януковича після "важких і виснажливих переговорів" все-таки змогли переконати менеджмент "Газпрому", щоб вони накинули нам ще двадцять доларів. Очевидно, що ці двадцять доларів осядуть у бездонних кишенях керівників компанії RosUkrEnergo", - підкреслила Тимошенко.
Вона також нагадала, що голова ради директорів російського "Газпрому" Дмитро Медведєв ще на початку жовтня цього року висловив готовність усунути RosUkrEnergo з відносин між Україною і Російською Федерацією. "Тобто Росії RosUkrEnergo не потрібно", - відзначила лідер БЮТ.
"Замість цього ціна транзиту російського газу територією України фактично не виросла. У той час як Європа бере майже по 10 євро за транспортування тисячі кубометрів газу за сто кілометрів, Україна одержує якісь нікчемні копійки. Ціна на газ за останні два роки виросла втроє, а ціна за транзит усього на шість відсотків. Як можна назвати таку політику? Газосховища України віддані на відкуп тому ж RosUkrEnergo за ціною, що в 25 разів менша від реальної. Як назвати таке? - Це повномасштабна корупція, що загрожує основам енергетичної безпеки України", - відзначається в коментарі.
"Оцінюючи енергетичну політику уряду Януковича, я можу сказати, що ця політика цілком відповідає інтересам прем'єра і його окремих міністрів, але не має ніякого відношення до національних інтересів України. За повний провал енергетичної політики і сприяння корупції в енергетиці цій команді, що сьогодні ще називається "в.о.уряду", прийдеться відповідати", - підсумувала Тимошенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас