НДУ отримує ліцензію на розрахунково-клірингову діяльність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НДУ отримує ліцензію на розрахунково-клірингову діяльність

Кредит&Депозит
206
Національний депозитарій (НДУ) подав документи на одержання ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність, яку уже має депозитарій "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС). Дана ліцензія дозволяє обслуговувати фондові біржі. Учасники ринку говорять, що число розрахунків, проведених через НДУ, не збільшиться, оскільки для того, щоб потіснити на ринку МФС, депозитарію необхідно запустити спільний програмний продукт із однією з фондових бірж.
Національний депозитарій подав документи в Держкомісію цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) на одержання ліцензії на здійснення розрахунково-клірингової діяльності. "Я сьогодні на засіданні комісії довідався, що подано документи на одержання ліцензії. Термін її одержання становить 30 днів", - повідомив член ДКЦПФР Микола Бурмака.
Голова правління НДУ Володимир Ульянов розповів, що документи вони подали ще 15 листопада, відповідно, комісія повинна прийняти рішення в найближчі десять днів. "Зі свого боку ми не бачимо ніяких правових перешкод для одержання ліцензії. Тому сподіваємося, що комісія вкладеться в передбачений термін і ми вчасно одержимо ліцензію", - сказав він.
На думку пана Бурмаки, одержання даної ліцензії виведе НДУ на новий рівень конкуренції із МФС. "Крім депозитарної діяльності НДУ зможе проводити розрахунки і кліринг по операціях із цінними паперами на біржах, з якими необхідно укласти договір,- сказав він.- Імовірність одержання ліцензії - 50 на 50".
За словами пана Ульянова, уже в I кварталі 2008 року НДУ запустить нове програмне забезпечення, що дозволить депозитарію здійснювати розрахунково-клірингові операції. "Практично все необхідне устаткування в нас уже є, завершується робота зі створення нової версії програмного продукту для депозитарної і розрахунково-клірингової діяльності, - відзначив голова правління НДУ. - Ми безкоштовно переведемо всіх наших клієнтів на роботу з новим продуктом".
Він також повідомив, що НДУ впровадить принцип "поставки проти платежу" (DVP) - обов'язкове грошове врегулювання договорів, укладених на біржі. "Нове програмне забезпечення створить більш високу технологічність для клієнтів НДУ, - сказав Володимир Ульянов. - Всі учасники ринку до кінця наступного року зрозуміють, що набагато вигідніше та зручніше працювати з Національним депозитарієм, ніж із МФС". Голова правління МФС Микола Швецов визнає потенційну конкуренцію з боку НДУ, але багатодепозитарність, за його словами, тільки ускладнює депозитарну систему, роблячи її небезпечною.
Учасники ринку констатують, що наявність у НДУ ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність не зробить його більш конкурентноздатним відносно МФС. "НДУ за кілька років не одержав підтримки в учасників ринку, і дана ліцензія навряд чи змінить ситуацію, - говорить голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв. - Це необхідний набір інструментів депозитарію". За його словами, щоб НДУ зміг потіснити МФС на ринку, необхідно впровадити спільний продукт із однією з українських бірж. Як приклад пан Переверзєв нагадав, що платформа ПФТС сумісна із МФС. "Тому НДУ, купуючи в когось програмний продукт, наприклад в OMX, повинен мати єдину платформу з ринком, тобто біржа повинна купити продукт у цього ж оператора (OMX)", - пояснив він. УМВБ веде переговори про купівлю нових технологій в OMX Group.
Заступник директора торговельного департаменту інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Мацуєв вважає, що торговців цінними паперами зацікавить програмний продукт НДУ, що забезпечує повноцінні торги за принципом DVP. "Тарифи не мають значення. Головне - якість і швидкість розрахунків, це відіграє важливу роль. У НДУ зараз недостатньо коштів, щоб обслуговувати повний обсяг операцій, - говорить він. - Якщо в них запрацюють механізми "поставки проти платежу" і буде можливість задіяти інтернет-трейдинг, ринок деривативів, то це може зацікавити насамперед торговців цінними паперами, а потім до них (до НДУ) підтягнуться їхні власники".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас