Європі загрожують збої в забезпеченні російськими енергоносіями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європі загрожують збої в забезпеченні російськими енергоносіями

Енергетика
246
Німецькі вчені вважають, що Росія в майбутньому може зазнавати труднощів з виконанням своїх зобов'язань із постачання нафти і газу в Західну Європу. В огляді Берлінського інституту економічних досліджень, DIW, опублікованому 4 грудня, вказуються причини настільки тривожного прогнозу. Як відзначають автори дослідження, "високі обсяги субсидування внутрішнього енергоспоживання, недостатні інвестиції в підвищення видобутку енергоносіїв і недостатня ефективність використання енергії" можуть привести до "вузьких місць" у постачанні європейських споживачів. За словами Клаудії Кемферт, експерта DIW з питань енергетики, у Росії "гребують довгостроковими інвестиціями".
Крім політичних процесів у російському суспільстві, у центрі уваги в Німеччині нині виявляються також можливі економічні проблеми, що загрожують настільки важливому постачальникові енергоносіїв. Російські експерти, зокрема колишній заступник міністра енергетики Володимир Мілов, уже давно попереджають про те, що енергетичні концерни, включаючи "Газпром", занадто концентруються на придбанні часток у закордонних підприємствах, не приділяючи достатню увагу видобутку усередині країни.
Експорт нафти і природного газу з Росії в останні роки постійно зростав. Однак цей факт суперечить стагнації нафтовидобутку, що спостерігалася в тім же періоді, і занадто повільним збільшенням видобутку газу. У частині огляду, що стосується нафтового сектора, говориться, що "при нинішніх рівнях видобутку запаси можуть бути використані приблизно протягом 22 років". Тому мова повинна йти про те, щоб активніше вести розробку дрібніших або важкодоступних родовищ. У газовому секторі розвиток ситуації буде "схожим, однак зміщеним за часом".
Однією із причин нестачі інвестицій, на думку авторів огляду, є утруднений доступ закордонних компаній у російський енергетичний сектор. За даними DIW, участь іноземних інвесторів у російських енергетичних галузях скорочується, що відбувається поряд зі стагнацією сукупних інвестицій в енергетику.
Крім цього, низька ефективність використання енергії спричиняє, за твердженням DIW, марнотратне ставлення до нафти і газу на внутрішньому ринку. В умовах дотованих цін на енергоносії не можна розраховувати на "значне зниження специфічного енергоспоживання", вважають експерти. Як вказують дані Міжнародного енергетичного агентства, IEA, на території колишнього Радянського Союзу на одиницю валового внутрішнього продукту припадає у вісім разів більше енергії, ніж у західних індустріальних державах, включаючи Німеччину.
З урахуванням можливого в майбутньому скорочення видобутку енергоносіїв у Росії DIW досить скептично оцінює перспективи спільних інфраструктурних проектів, таких як запланований російсько-німецький газопровід через Балтійське море. "Питання полягає в тому, чи є балтійський газопровід дійсно найбільш економічним рішенням, - заявила Кемферт. - Це дуже дорогий варіант".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас