Перевагу взято — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевагу взято

Казна та Політика
357
Вчора в парламенті проходили позиційні бої, в результаті яких народний депутат фракції "Наша Україна-Народна самооборона" Арсеній Яценюк був обраний головою Верховної ради VI скликання.
Його обранню передувала швидкоплинна інтрига зі спробою провести пакетне голосування щодо керівництва парламенту - на посаду першого віце-спікера коаліція зненацька запропонувала комуніста Адама Мартинюка. Однак в результаті в бюлетень для голосування була включена одна кандидатура - Арсенія Яценюка підтримали 227 народних депутатів, що входять у парламентську більшість. Опозиція в голосуванні не брала участь.
Пост прийнято
Вчора Верховна рада весь день до пізнього вечора обирала свого голову. Протягом усього дня депутати сперечалися щодо процедури проведення виборів та обговорювали можливих кандидатів на цю посаду. Однак у підсумку вибори виявилися безальтернативними. Єдиним кандидатом виявився член фракції НУНС Арсеній Яценюк - опозиція від висування власних кандидатів на посаду спікера відмовилася.
Пропрацювавши вісім місяців міністром закордонних справ, Яценюк почав свій виступ перед депутатами як кандидат на посаду голови Верховної ради як справжній дипломат - він тактовно применшив значимість спікерського крісла. "Так історично склалося, що глави Верховної ради попередніх скликань намагалися бути першою, другою або третьою людиною в державі. Я ж вважаю, що спікер - це насамперед людина для організації роботи парламенту, один з 450 депутатів", - скромно сказав він.
На думку Арсенія Яценюка, головне для спікера - шукати консенсус між всіма фракціями. "Діяльність голови Верховної ради полягає в тому, щоб намагатися консолідувати позиції партій, хоча б з ключових національних пріоритетів", - впевнено заявив Арсеній Яценюк. "Гадаю, що буде нелогічно, якщо номінант на посаду спікера буде виступати із програмою своїх дій... Це повинна бути програма Верховної ради як колегіального органу", - сказав він на закінчення.
Після закінчення голосування, коли депутати стали повертатися в залу засідань і до свого місця направився Арсеній Яценюк, члени коаліції прийнялися його обіймати і потискувати руку. Так, ще до оголошення офіційних результатів стало ясно - Верховна рада VI скликання отримала голову.
Ним став 33-річний Арсеній Яценюк. Після офіційного оголошення результатів голосування (Яценюка підтримали 227 депутатів) першим, хто привітав новообраного спікера і вручив йому букет з помаранчевих троянд, була Юлія Тимошенко.
Кандидат на посаду голови Верховної ради Арсеній Яценюк почав свій робочий день із агітаційної кампанії серед народних депутатів. О 8:30 він прибув у кінотеатр "Зоряний" на засідання фракції Партії регіонів, але затримався там ненадовго - вже через 45 хвилин Яценюк увійшов у парламентську конференц-залу на засідання фракції БЮТ. Спілкування із представниками ПР виявилося для нього безрезультатним. "Хоча Яценюк і симпатичний хлопець, голосувати за нього ми не будемо", - сказала народний депутат Ганна Герман.
Депутати від БЮТ, незважаючи на беззаперечну підтримку Арсенія Яценюка, вчора демонстрували відсутність усякого інтересу до майбутніх виборів спікера. "Нас улаштує будь-який варіант", - кваплячись на засідання фракції сказав заступник глави фракції Йосип Вінський. Куди більше соратників Юлії Тимошенко хвилювало питання, чи зможе керівництво НУНС забезпечити 100-відсоткове голосування за обрання лідера БЮТ прем'єр-міністром.
Якщо хтось із "Нашої України" не проголосує за прем'єра, чи вистачить у вас мужності подати у відставку з посади спікера? - поцікавився в кандидата Григорій Омельченко.
Я б не хотів навіть думати про те, що так може статися, - відповів Яценюк.
Упевненості в позитивному результаті голосування за Арсенія Яценюка надавав той факт, що напередодні ранкового засідання Юлія Тимошенко заручалася підтримкою фракції Компартії. В обмін на голоси комуністів лідер БЮТ пішла на безпрецедентний крок - віддала КПУ призначену БЮТ за коаліційною згодою посаду першого віце-спікера. Втім, це рішення ледве не коштувало Тимошенко конфлікту із союзниками з коаліції.
Про те, що БЮТ вирішив одним голосуванням обрати все керівництво парламенту (на посаду віце-спікера був запропонований член БЮТ Микола Томенко), багато депутатів НУНС довідалися вже під час спільного засідання фракцій коаліції.
Ми вирішили віддати посаду першого віце-спікера найзатятішій парламентській опозиції (КПУ) і в такий спосіб пакетом проголосувати за обрання керівництва Верховної ради, - сказала лідер БЮТ.
Такого повороту в пропрезидентському блоці не очікували. - Давайте ще першого віце-прем'єра їм віддамо, і тоді взагалі все буде добре, - із сарказмом заявив Павло Жебрівський (НУНС).
Підтримую (участь КПУ), але без Адама Мартинюка - він вже два скликання порушує регламент, - сказав депутат Юрій Ключковський.
Ми повинні ставитися до цього прагматично, - спробував урятувати становище заступник глави БЮТ Олександр Турчинов.
Намір КПУ висунути свого кандидата в керівництво парламенту обурив і Партію регіонів. Під час перерви в роботі Ради кореспондент став свідком гарячої дискусії Нестора Шуфрича (ПР) і Олександра Голуба (КПУ).
Що ж ви робите! Якщо ви оберете Яценюка, ви тим самим дасте життя "помаранчевій" коаліції, - обурювався Шуфрич.
У нас інша позиція. Нам що, чекати поки ви в черговий раз домовитеся із президентом? - парирував Голуб.
Втім, депутат від КПУ пояснив позицію фракції трохи інакше: "Сьогодні ми говоримо, що в нас є кандидатура на посаду першого віце-спікера і ми готові розглядати будь-які варіанти, у яких присутні наші інтереси".
Чому коаліція саме комуністам запропонувала посаду першого віце-спікера? - запитав кореспондент.
Гадаю, деякі сучасні політики не погодяться з тим, що кандидатура Адама Мартинюка більше підходить на цю посаду.
Примітно, що через дві години Олександр Голуб повністю змінив свої заяви: "У нас не було ніяких переговорів з БЮТ і "Нашою Україною" про висування кандидатури Мартинюка. Наскільки мені відомо, і Мартинюк не давав на це згоди".
Питання про пакетне голосування за обрання керівництва Верховної ради зникло з порядку денного так само зненацька, як і з'явилося. Після двох годин перерви, на яких наполягала фракція ПР, лідер фракції НУНС В'ячеслав Кириленко оголосив про висування Арсенія Яценюка на посаду голови Верховної ради.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас