Експерт: Заклики до підвищення тарифу на транзит газу через Україну безпідставні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Заклики до підвищення тарифу на транзит газу через Україну безпідставні

Енергетика
159
Заклики деяких українських політиків і економістів до підвищення тарифів на транзит російського природного газу через територію України для збалансування зростання цін на газ в 2008 р. безпідставні. Таку думку висловив сьогодні журналістам провідний експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко.
Експерт відзначив, що тарифи на транзит газу через Україну і для потреб країни рівні, хоча маршрут транспортування туркменського газу для українських споживачів практично удвічі більше, ніж усереднена протяжність прокачування газу через Україну. "Підвищуючи ставку транзиту тисячі кубометрів на 1 долар, Україна додатково заробляє 11 доларів, але при цьому витрачає на закупівлю тисячі кубометрів туркменського газу зайві 21 долар", - пояснив Бутко. Ця диспропорція компенсується тим, що Україна щорічно транзитує до 120 млрд куб. м російського газу, а імпортує з Середньої Азії до 55 млрд куб. м.
За розрахунками експерта, взаємне збільшення транзитної ставки Україною і РФ з 1,6 до 1,7 дол. за тис. куб. м на 100 км. маршруту принесе українській стороні додатковий дохід у 132 млн дол., а її додаткові витрати на імпорт газу складуть 115,5 млн дол. "Збільшення ставки транзиту призведе тільки до збільшення грошей в обігу і заробітку обслуговуючих банків", - вважає Бутко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас