Єхануров: Нова ціна на газ свідчить про необхідність реформування енергетичної сфери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єхануров: Нова ціна на газ свідчить про необхідність реформування енергетичної сфери

Енергетика
129
Екс-прем'єр-міністр України, народний депутат від фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Юрій Єхануров вважає, що нова ціна на газ, у першу чергу, вплине на хімічну промисловість, а також на населення і комунальне господарство та відзначає необхідність якнайшвидшого проведення реформ в енергетичній сфері.
"Потрібно не плакати, а приймати різкі, швидкі заходи, щоб хіміки чітко доповіли, як вони виходять із цієї ситуації, що пропонують, щоб пройти адаптацію до нових реалій. Гадаю, у металургів проблем не буде. Я вважаю, що крім хіміків буде проблема для населення і міського господарства", - сказав Єхануров, коментуючи результати переговорів між Україною і Росією щодо газу, у результаті яких нова ціна на газ склала $179,5 за тис. кубометрів.
"Грім прогримів, настав час хреститися, настав час робити реформу", - додав він.
Єхануров також відзначив, що підвищення ціни відбулося, і тепер потрібно думати, що робити далі. "Досить жорсткі і неординарні заходи для того, щоб зробити в Україні реформи, оскільки ця ціна на газ - це сигнал, що є не першим складним сигналом для майбутнього уряду", - заявив він.
Тому, на думку Єханурова, повинні бути серйозні зміни у відносинах між центром і регіонами. "Ми повинні розуміти, що Україна не може споживати таку кількість газу, що ми демонструємо - 74-75 млрд кубометрів. Це свідчить про те, що дуже багато газу йде в повітря, свідчить про безгосподарність, або ж їх просто крадуть. Тепер ми повинні розуміти, що це дуже серйозний і дорогий ресурс, не може бути ціна газу така, якою вона є для населення сьогодні", - заявив Єхануров.
За його словами, сьогодні потрібно, зокрема, поставити "необхідні заслони та відповідні коефіцієнти на заробітну плату і пенсію". "Газ повинен коштувати стільки, скільки він коштує, оскільки якщо ми створюємо дві системи цін внутрішнього газу і зовнішнього газу для населення - це дає місце для корупції", - сказав він.
Говорячи про можливості внесення змін у проект державного бюджету на 2008 рік у зв'язку з підвищенням ціни на газ, Єхануров відзначив: "Бюджет однаково потрібно буде переглядати. Будь-який уряд, що прийде, почне все з початку, але є апарат, що пред'явить такий же бюджет. Головна проблема бюджету в тому, що у витрати місцевих органів влади закладені всі пільги для населення в повному обсязі. Це - по два, по три місцеві бюджети, а Конституційний суд заборонив скасовувати ці пільги".
На думку Єханурова, питання тепер полягає в наступному: "Що тепер робити? Перше - це скасувати пільги, які нереальні. Друге - це амортизація пільг, щоб відновити соціальну справедливість між містом і селом з одного боку, а з іншого боку, щоб менше крали, оскільки натуральні пільги несуть за собою великі розтрати на адміністрування і корупцію".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас