"Еліта-Центр" повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Еліта-Центр" повертається

Нерухомість
1866
Цей рік став чорною позначкою в календарі для багатьох городян, які вклала гроші в будівництво житла в Києві і передмісті. За оцінками ріелторів, за останні одинадцять місяців інвестори як мінімум 13 столичних об'єктів стали звикати до думки, що заощадження і надію одержати власне житло вони остаточно втратили. У наступному році сумний список потерпілих від несумлінності забудовників значно збільшиться.
Осіннє замороження
Зараз головні пристрасті вирують навколо об'єктів компаній "Київвисотбуд" та "Агробудпереробка" (на вул. Сім'ї Сосніних, 4-а, і Старонаводницькій, 2/20, у Києві, на вул. Київський шлях, 97, у Борисполі і на ділянці №14 у сел. Чубинське), ТОВ "Кроун" (будівництво на вул. Прирічній, 19, Березняківській, 12, і Білоруській, 3), компаній "Смартех Сістемз" і "Планета Земля ЛТД" (на вул. Лаврухіна, 5 і 6, а також у Вишгороді, Обухові і Броварах). Крім того, вже в листопаді до цього переліку додався конфлікт на об'єктах компанії "Цитадель", що працює в Борисполі.
Найбільш масштабним скандалом вважаються заморожені будинки "Київвисотбуду" та "Агробудпереробки", які повинні були бути введені в експлуатацію ще в 2006 р. За найскромнішими підрахунками, кількість інвесторів, що завмерли сьогодні в надії на диво, перевищує 800 чоловік. Однак з усіх об'єктів цих компаній роботи зараз ведуться тільки в Чубинському. На інших будівництвах будь-яка діяльність завмерла ще в березні нинішнього року. Перед цим контрольний пакет акцій компанії перейшов до рук нових власників, які заявили, що на добудовування в них грошей немає.
За словами координатора інвестиційних компаній, які беруть участь у цих будівельних проектах, Миколи Поліщука, головною причиною заморожування робіт стало нецільове використання коштів колишнім керівництвом "Київвисотбуду" та "Агробудпереробки", а також бажання нових власників розірвати договори з інвесторами, що профінансували будівництва ще в 2004 р. Якщо власникам удасться розірвати договори, квартири будуть продані вже за новими, більш високими цінами. Шанси відстояти своє житло більш реальні для покупців лише у двох будинках. "Об'єкт у Чубинському, швидше за все, буде введений в експлуатацію протягом двох місяців. Також завершать роботи на Старонаводницькій. Земельна ділянка там належить Держуправлінню справами Президента, що розірвало договір з "Київвисотбудом", - говорить Поліщук.
Найбільш проблемними, за даними Поліщука, є секції "а", "б", "в" на вулиці Сім'ї Сосніних і будинок на Київському шляху, 97, у Борисполі. Земельні ділянки тут належать "Київвисотбуду" та "Агропереробці", тому поновлення будівельних робіт на цих майданчиках цілком залежить від бажання самих компаній-забудовників, що продовжують заявляти про відсутність у них коштів, хоча частина квартир, а також нежилих приміщень і машиномісць у підземному паркінгу так і не були продані.
Будівництво в особливо великих розмірах
Заморожені будівельні роботи і на об'єктах компаній "Смартех Сістемз" і "Планета Земля ЛТД" на вулиці Лаврухіна, 5, 6, введення в експлуатацію яких було заплановано ще в 2005-м. На сьогоднішній день, незважаючи на те, що фінансування велося через фонд фінансування будівництва (ФФБ), компанія не повернула вкладені кошти жодному з інвесторів, хоч це і передбачено законодавством. Скандал набрав широкого розголосу в серпні поточного року, коли щодо довгобудів компанії на Троєщині була порушена кримінальна справа. Під час перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ "Смартех Сістемз" у період роботи колишнього керівництва компанії були виявлені факти нецільового використання коштів в особливо великих розмірах. Деснянська районна адміністрація заспокоювала вкладників тим, що об'єкти добудує "Київміськбуд", що міг би розраховувати в цьому випадку на одержання додаткової земділянки, однак холдинг від пропозиції відмовився. Вартість незавершеного будівництва оцінюється приблизно в 50 млн грн. Ніяких будівельних робіт на майданчиках не ведеться, крани демонтовані.
Що стосується скандалу навколо об'єктів ТОВ "Кроун" на вулицях Прирічній, 19, Березняківській, 12 і Білоруській, 3, то дані земельні ділянки були відібрані в компанії Київрадою, незважаючи на те, що до 30% квартир у майбутніх новобудовах вже були продані приватним інвесторам через ФФБ. І інвестори цих будівництв практично позбавлені надії на одержання оплачених квартир.
Шукати гроші вже пізно
Експерти відзначають, що у всіх цих випадках будівельникам і фінансистам, що заморочили голову покупцям, зовсім не обов'язково зникати з країни, як це зробили організатори сумно відомого "Еліта-Центру". Цілком достатньо навчитися спритно уникати відповідальності за допомогою превентивних кроків - хитро складених юридичних документів.
За словами начальника юридичного управління ІСК "Антал-сервіс" Наталі Доценко-Білоус, головними причинами збільшення числа проблемних об'єктів стали відсутність контролю за нецільовими витратами забудовників і взагалі за шляхами проходження зібраних у приватних інвесторів коштів. Через що вкладники виступають у ролі дійних корів, які перераховують на рахунки компаній-девелоперів значні суми, але не можуть контролювати, на що йдуть їх гроші.
Завдяки цьому будь-яка зміна в зовнішньому середовищі може бути представлена забудовником як форс-мажор, через який він відмовляється виконувати свої зобов'язання. У випадку з "Київвисотбудом" та "Агробудпереробкою"- це зміна власника, з "Кроун"- більш екзотичний варіант: рішення Київради, що анулювало дозвіл забудовувати земельну ділянку. Хоча злі язики кажуть, що девелоперам спочатку було зрозуміло, що зводити висотки на ділянках, які "Кроун" всіма правдами і неправдами вибивав у міськраді, однаково не вийде. І, відповідно, запланованих квартир не буде.
За словами самих забудовників, перевірити цільове використання коштів будівельними і фінансовими організаціями сьогодні можливо лише після того, як прокуратурою буде порушена кримінальна справа, а для цього необхідні вагомі підстави. Коли вони з'являться, шукати гроші, "освоєні" фінансовою компанією, буде вже пізно. При цьому фахівці стверджують, що "правильно" витратити кошти столичним забудовникам нескладно: вищому менеджменту тієї чи іншої будівельної компанії досить призначити собі щомісячні оклади в розмірі $100-200 тис. або премії в $150-200 тис.
Більше того, зараз склалася практика, коли власники компаній-забудовників спочатку розділяють кошти на власний прибуток і собівартість будівництва і прибуток відразу виводять із рахунків фірм. "Таку практику використовує сьогодні абсолютна більшість власників компаній-замовників, перекладаючи всі проблеми з подальшим фінансуванням будівництва на плечі менеджменту", - стверджує Доценко-Білоус.
Піраміда валиться
Скандал з об'єктами компаній "Смартех Сістемз" і "Планета Земля ЛТД" продемонстрував, що фінансування новобудов через ФФБ, що сьогодні рекламується забудовниками як найнадійніший спосіб придбання нерухомості, настільки ж ненадійний, як облігації і заборонені інвестдоговори. "Практика показала, що, хоча закон і ставить за обов'язок фінансовій компанії у випадку бажання приватного інвестора повернути йому в місячний термін всі вкладені кошти, змусити зробити це її ніхто не може", - говорить Наталя Доценко-Білоус.
За словами генерального директора компанії Global Solutions Сергія Тумасова, важливим фактором будівельних афер, що множаться на ринку, виявився і непрофесіоналізм як власників, так і топ-менеджерів значної частини столичних компаній-забудовників. "Як правило, це невеликі структури без досвіду, з незначною кількістю власних активів. Вони акцентують свою увагу на збільшенні портфеля проектів, беруть якнайбільше ділянок і, як результат, виявляються не в змозі їх освоїти", - говорить Сергій Тумасов.
Девелопери відзначають, що вищезгадані скандали відбилися на діяльності майже всіх дрібних і середніх фірм, що діють у столиці. Попит інвесторів на їх об'єкти останнім часом значно скоротився. За словами начальника управління інвестицій ВАТ "Трест "Київміськбуд-1" імені М. П. Загороднього" Тараса Зябкіна, у порівнянні з показниками минулої осені активність продажів у маловідомих забудовників у сегментах "економ" і "бізнес" впала приблизно в чотири рази. Така тенденція, на думку аналітиків, утворить замкнене коло, коли, зіштовхнувшись із істотним скороченням припливу грошей інвесторів, невеликі організації не можуть завершити вже початі будівництва.
За словами експертів, у наступному році скандальних і проблемних споруд на первинному ринку столиці стане ще більше - понад десяток будівельних об'єктів у Києві входять у найвищу групу ризику, на більш ніж тридцяти роботи фактично припинені.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас