Аналітики: Ринок українських акцій готовий до подорожчання газу, хоча можлива корекція в хімії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Ринок українських акцій готовий до подорожчання газу, хоча можлива корекція в хімії

Фондовий ринок
170
Очікуване в 2008 році подорожчання газу є негативним чинником для українського ринку акцій, однак ступінь його впливу досить низький, за винятком хімічних і цементних підприємств, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики українських інвестиційних компаній.
"Найбільш уразливі компанії - "Стирол" та інші виробники азотних добрив, тому що газ використовується як сировина для виробництва аміаку", - сказав агентству аналітик Foyil Securities Агшін Мірзазаде.
"Проте, навряд чи подорожчання газу приведе до падіння котирувань. Збільшення ціни на газ було очікуваним і вже закладене ринком у котирування акцій хімвиробників", - додав аналітик "Конкорд Капітал" Володимир Нестеренко.
Такої ж думки дотримується Владислав Носик з "Ренесанс Капітал", що відзначив, що підвищення цін на газ було очікуваним.
На думку аналітика "Альфа Капітал" Дениса Шаврука, сьогодні українська економіка в меншому ступені піддається негативному впливу цін на газ у зв'язку зі значними інвестиційними програмами в найбільш уразливих секторах: металургії, хімії, виробництві будівельних матеріалів, які спрямовані на мінімізацію споживання природного газу або перехід на альтернативну сировину (вугілля).
Аналітик також додав, що ще одним фактором, що нівелює подорожчання газу, є збільшення цін на кінцеву продукцію перерахованих галузей.
Як сказав агентству аналітик "Сократ" Дмитро Хорошун, незважаючи на загальний негативний вплив подорожчання газу, для окремих компаній на ринку це може мати позитивний ефект. На його думку, зокрема, це може дозволити "Укрнафті" і вугільним підприємствам підвищити ціну на свою продукцію.
Як повідомлялося, Туркменістан підвищив ціну природного газу для "Газпрому" у першому півріччі наступного року з нинішніх $100 до $130 за 1 тис. куб. м, у другому - до $150 за 1 тис. куб. м, а з 1 січня 2009 року ціна газу буде визначатися за формулою. -Російський "Газпром", у свою чергу, заявив про намір перекласти подорожчання туркменського газу на споживачів України.
Аналітик "Драгон Капітал" Андрій Беспятов вважає, що після перегляду Росією ціни на газ, блакитне паливо для України подорожчає з $130 за 1 тис. куб. м цього року до $180-200 за 1 тис. куб. м у наступному.
Він додав, що остаточна ціна імпортного газу в 2008 році може також залежати від ціни на транспортування російського газу територією України, що сьогодні становить $1,6 за 1 тис. куб. м на 100 км.
У цей час газові переговори між Україною і Росією тривають.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас