Кредитні спілки створять єдиний фонд гарантування внесків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні спілки створять єдиний фонд гарантування внесків

Кредит&Депозит
278
У розпорядженні "ЭИ" виявилося положення Національної асоціації кредитних спілок про програму захисту внесків членів КС. Прийняття цієї програми - мета зборів позачергової конференції НАКСУ, що відбудеться 15 грудня.
Не маючи фонду гарантування внесків, кредитні спілки програють конкуренцію за депозити банкам. Концепція розвитку кредитних спілок, затверджена Держфінпослуг, передбачає створення в 2008 р. єдиного фонду гарантування внесків для всіх КС. А поки обидві асоціації (ВАКС і НАКСУ) реалізують пілотні проекти із захисту внесків.
Відповідно до документу НАКСУ, засоби програми захисту внесків будуть сформовані із вступного внеску КС і квартальних внесків членів програми, що становлять 0,01% від суми внесків членів на депозити. Крім того, гроші будуть надаватися спілці на поворотній основі, тобто повинні бути повернуті в програму на рахунок стягнення боргів спілки. Якщо не вдасться повернути кошти повністю, набуває чинності механізм солідарної відповідальності учасників програми - всі КС платять додаткові безповоротні внески в програму.
Рішення про виплату, у випадку кризової ситуації в КС, буде приймати виконавча дирекція НАКСУ. Та тільки якщо кошти, виділені стабфондом НАКСУ, не привели до поліпшення ситуації. Причому попередньо прийдеться провести незалежний аудит КС, щоб визначити розмір необхідних коштів. Але ухвалення рішення про виплату коштів можливе тільки після введення тимчасової адміністрації в спілці, а це вже прерогатива Держфінпослуг. Якщо ж проблеми фонду викликані шахрайством або іншими зловживаннями керівництва спілки, то кошти вкладникам спілки не повертаються.
Ця програма викликала безліч питань у регулятора. "КС вносять значні кошти в стабфонд НАКСУ, що становить більше 6 млн. грн. І ми сподівалися, що із цих засобів і буде сформований фонд гарантування внесків членів НАКСУ. Але вони вирішили додатково зібрати кошти зі спілок. Причому всі спілки несуть солідарну відповідальність. А виходить, якщо проблеми виникають в одного фонду, за нього платять інші. Тоді навіщо стабфонд?" - говорить Андрій Оленчик, директор департаменту Держфінпослуг з нагляду за діяльністю КС.
У НАКСУ відзначають, що програма зазнає змін, і стабфонд може бути об'єднаний з фондом гарантування. "Стабфонд уже сформований, адже всі спілки - учасники асоціації - тримають у ньому 1% активів. А у фонді гарантування сформувати таку суму вдасться тільки через 25 років. Тому є пропозиція об'єднати їх в одну структуру", - пояснює Петро Козинець, президент НАКСУ.
Норма про солідарну участь спілок у ліквідації наслідків банкрутства одної спілки, швидше за все, не буде скасована. "Ми не хочемо блефувати. Адже може трапитися так, що спілка не зможе повернути гроші. А гарантувати внески членів інших спілок теж треба, і коштів може не вистачити. Тому спілки і не пред'являють претензій до норми про солідарну відповідальність", - говорить пан Козинець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас