Українському ринку нерухомості пророкують тривалий застій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українському ринку нерухомості пророкують тривалий застій

Нерухомість
1370
Ринок житлової нерухомості України очікує період застою.
Про це, на думку експертів, свідчить статистика зниження темпу збільшення цін на нерухомість, а також зниження рентабельності на ринку первинного житла. Таку думку під час прес-конференції висловила директор консалтингової компанії "Канзас" Зоя Нестеренко.
Нестеренко відзначила, що починаючи з II кварталу 2007 року збільшення цін на первинну і вторинну нерухомість в Україні значно знизилося. Якщо в 2006 році цей показник зріс до 60%, то в 2007 склав усього 11-15%. "Темпи зростання ринку нерухомості істотно знизилися. У такий спосіб ми бачимо, що випереджальне збільшення цін на житло закінчилося. Це нам показує і первинний, і вторинний ринок. Перелом відбувся в другому кварталі 2007 року. Ринок упав у якийсь стан стабільності і затишку. Більше того, на даний момент можна навіть говорити про початок кризи", - вважає вона.
Нестеренко також констатувала падіння кількості угод, назвавши це явище "новою, нетиповою для ринку нерухомості ситуацією". Також глава компанії "Канзас" підкреслила, що наприкінці 2007 року ринок нерухомості ввійшов у стадію "загострення конкуренції і боротьби за покупця". Очевидний, на думку Нестеренко, прихід у найближчому майбутньому на український ринок великих міжнародних будівельних компаній, перевагою для яких є доступ до більш дешевого фінансування і можливість придбання будматеріалів за оптовими цінами.
У найближчі 2-3 роки Нестеренко прогнозує переділ первинного ринку нерухомості України. "Поряд з виходом на ринок великих іноземних гравців можна буде очікувати поглинання дрібних і середніх компаній більшими або переорієнтацію дрібних вітчизняних гравців на передмістя Києва і регіони", - вважає вона.
Ще одним показником загострення конкуренції на ринку нерухомості, за її словами, є бажання забудовників вигідно позиціювати свій продукт. "Девелопери більш уважно ставляться до маркетингової складової концепції своїх майбутніх житлових комплексів. Вони намагаються додати індивідуальність своїм об'єктам, не тільки створюючи яскраві бренди, але і більш глибоко проробляючи параметри житла і відпрацьовуючи портрет свого покупця", - підкреслила глава компанії "Канзас".
Загострення конкуренції, на думку Нестеренко, виражається також у прагненні найбільш великих гравців українського ринку одержати фінансування своїх проектів за нижчими ставками, ніж це можуть пропонувати українські банки. Для цього будівельні компанії залучають закордонних інвесторів і виходять на IPO (Initial Public Offering, первинне розміщення акцій).
Нагадаємо, з 19 до 23 листопада середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку в Києві виросла ще на 0,4% і досягла 2539 доларів. За даними аналітичного відділу групи компаній "Планета Оболонь", ціни на однокімнатні квартири залишалися практично стабільними, у той час як на трикімнатні росли швидше, ніж середні по місту.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас