Видавця журналу "Людина і Закон" підозрюють у контрабанді діамантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видавця журналу "Людина і Закон" підозрюють у контрабанді діамантів

Кримінал
226
Учора в розпорядженні Комерсант-України виявилися копії матеріалів слідства в справі про контрабанду ювелірних виробів, у якій підозрюють видавця журналу "Людина і Закон" Дмитра Швеця. За даними, пана Швеця затримали в аеропорті Бориспіль після прильоту з ОАЕ, коли він уже перетнув "зелений коридор". За оцінками фахівців, які досліджували вилучені в пана Швеця прикраси, їхня загальна сума становить порядку $34 тис.
Учора в розпорядженні Комерсанта виявився протокол "Про порушення митних правил" №915 від 26 листопада, складений відносно голови громадської організації "Ділова рада України", видавця журналу "Людина і Закон" Дмитра Швеця.
За даними, у цей час на підставі даного протоколу, слідство вирішує питання про порушення кримінальної справи за фактом контрабанди - 25 листопада о 23.30 в аеропорті Бориспіль працівники митниці за участю співробітників київського УБОЗ затримали Дмитра Швеця, що повернувся в Україну з Дубаї (ОАЕ).
Крім зазначених посад, відомо, що з 2000 року Дмитро Швець очолює суспільно-політичне об'єднання "Нова епоха". З жовтня 2002 року по липень 2003 року обіймав посаду першого заступника голови Держкомітету України з питань технічного регулювання і споживчої політики. За деякими даними, пан Швець близький до засновників Фонду "Україна - дітям", почесним Президентом якого є дружина екс-президента України Леоніда Кучми Людмила.
Як розповіло джерело в керівництві митної служби аеропорту, Швець намагався ввезти на територію України ювелірні вироби. За словами співрозмовника, Дмитро Швець був ознайомлений із правилами перевезення через кордон цінностей, і знав, що їх обов'язково треба декларувати. "Наш співробітник сказав йому про це двічі, але Швець категорично заявив, що цінностей, що підлягають декларуванню, у нього нема, - повідомило джерело. - Після того, як він пройшов через "зелений коридор", ми запропонували йому пройти в службове приміщення, і там, у присутності понятих провели вилучення".
За даними Комерсанта, огляд ручної поклажі, що належить Дмитру Швецю, проводився в службовій кімнаті митниці залу "Приліт" терміналу "B". Під час огляду в одному з відділень дорожньої сумки митники виявили золотий ланцюжок вагою 2,89 м, золоті сережки з діамантами вагою 2,88 м кожна, і золотий кулон з діамантом вагою 1,82 р. Всі предмети перебували в червоному футлярі з написом Splendore, і, за попередніми даними, виготовлені одним виробником. Крім того, у протоколі вилучення, який має Комерсант, фігурує золоте кільце з 66 діамантами загальною вагою 12,66 г. Відповідно до даних приладів Diatest-2000 і Expert-02 L, що використовувалися митницею, всі ювелірні вироби виготовлені із золота 750 проби. За словами джерела, під час огляду і складання протоколу пан Швець тримався "відносно спокійно": "Ну, нервував, звичайно, було видно, але без істерики. Швидше за все, він зрозумів, що його взяли "за наводкою".
Після складання протоколу Дмитра Швеця відпустили під підписку про невиїзд. Рішення про порушення кримінальної справи повинне бути прийняте протягом 10 днів з моменту затримки, які минають завтра.
Як розповіли в київському УБОЗ УМВС України, учора також стали відомі результати оцінки вилучених у пана Швеця цінностей, вивченням яких займалися фахівці "Смарагду" (Київське державне підприємство, що спеціалізується на виробництві ювелірних виробів). "Відповідно до результатів дослідження, загальна ринкова вартість діамантів становить близько $34 тис., - сказав співробітник управління, що побажав залишитися неназваним. - При визначенні вартості безпосередньо ювелірних виробів ураховувався мінімальний роздрібний коефіцієнт 1,3 - таким чином, загальна вартість вилучених цінностей не менша, ніж $44 тис. Контрабанда чистої води". За даними, оперативно-розшукова справа пана Швеця перебуває на контролі першого заступника УБОЗ МВС України Юрія Солов'я. Матеріали протоколу "Про порушення митних правил" №915 спрямовані також на адресу Служби безпеки України. Попередньо дії пана Швеця співробітники правоохоронних органів кваліфікували за ст.201 ч.1 КК (контрабанда), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до семи років.
Учора Дмитро Швець на телефонні дзвінки не відповідав.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас