Глава Мінпаливенерго України в вівторок відправиться в Москву на переговори щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Мінпаливенерго України в вівторок відправиться в Москву на переговори щодо газу

Енергетика
183
Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко у вівторок відправиться в Москву для проведення чергового раунду переговорів з ВАТ "Газпром" щодо умов постачання природного газу в Україну і його транзиту територією країни, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у Мінпаливенерго.
Главу Мінпаливенерго буде супроводжувати голова правління національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Євген Бакулін.
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко в понеділок зустрівся із главою Мінпаливенерго і передав Бойкові директиви щодо проведення російсько-українських переговорів щодо умов постачання газу в країну і його транзит.
Росія є єдиним постачальником природного газу в Україну, що забезпечує транзит порядку 70% усього експортованого Росією газу.
"Газпром" через афілійовану компанію RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія) поставляє в Україну центральноазіатський природний газ, що купує в Туркменістані, Казахстані та Узбекистані. "Нафтогаз України" надає російському концерну і RosUkrEnergo послуги із транзиту природного газу, а також його зберігання в підземних сховищах.
Ціна природного газу для України в 2007 році становить $130 за 1 тис. куб. м на українському кордоні, плата за транзит газу територією країни $1,6 за 1 тис. куб. м на 100 км відстані.
RosUkrEnergo цього року повинно поставити в Україну не менше 55 млрд куб. м природного газу, у тому числі близько 40 млрд куб. м туркменського походження.
"Газпром" наприкінці листопада погодився на ініційоване Туркменією чергове підвищення ціни природного газу, що поставляється концерну, незважаючи на те, що вона була зафіксована чинним контрактом на рівні $100 за 1 тис. куб. м до кінця 2009 року.
Ціна туркменського природного газу для "Газпрому" на туркменському кордоні в першому півріччі наступного року зросте до $130 за 1 тис. куб. м, у другому - до $150 за 1 тис. куб. м, а з 1 січня 2009 року буде розраховуватися за формулою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас