Єврокомісія продовжує нав’язувати газову реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія продовжує нав’язувати газову реформу

Енергетика
105
Єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс заявив, що він буде наполягати на реалізації пропозицій, які неоднозначно сприймаються в Європі, щодо розділення гігантів газової індустрії, оскільки дана позиція знаходить усе більш широку підтримку. Свою заяву єврокомісар зробив 3 грудня під час спілкування з журналістами в Брюсселі.
Пієбалгс послався на звіт щодо реалізації, підкресливши прогрес у реалізації програми розділення газових компаній. Зокрема, він підкреслив, що значне число держав-членів погодилося з тим, що власність на розподільні мережі і видобувні підприємства повинна бути розділена. Лише деякі, за його словами, усе ще пручаються даній пропозиції.
У вересневих пропозиціях Єврокомісії міститься пропозиція щодо поділу активів видобутку і постачання від газорозподільних мереж. Дана дія повинна привести до поліпшення конкурентного середовища і стати основою для зниження цін для кінцевих споживачів. Реалізація даного плану несе безумовну вигоду для кінцевих споживачів, але зустрічає серйозний опір з боку найбільших енергетичних компаній Європи.
Ситуація ускладнюється тим, що держави, у яких зареєстровані ці компанії, також підтримують своїх енергетичних гігантів. Лідерами опозиції плану Єврокомісії є Франція і Німеччина.
Як альтернативу Єврокомісія запропонувала зберігати права власності за головними компаніями, але розподільні мережі повинні управлятися незалежними структурами. Таким чином, енергетичні гіганти зможуть зберегти свої права власності на розподільні газові мережі, але не зможуть чинити тиск на прийняття управлінських рішень. Але Франція і Німеччина сподіваються представити третій альтернативний план, що вони запропонують на початку 2008 року.
"Я буду радий обговорити з державами-членами будь-які альтернативи, які вони можуть запропонувати, але мені здається, що зовсім очевидно, будь-які рішення, що відповідають строгим рамкам, прийнятим всіма членами, вимагатиме відчутних структурних змін, схожих на пропозиції Єврокомісії", - повідомив Пієбалгс. На його думку, угода може бути досягнута ще до кінця президентського терміну Словенії в Євросоюзі. "Я з оптимізмом розраховую на спільну роботу з Європарламентом і головуючою Словенією, щоб дійти згоди по даних пропозиціях у першій половині 2008 року", - підкреслив він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас