Звягільський готувався викупити шахту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звягільський готувався викупити шахту

315
Ще півроку тому Юхим Звягільський зареєстрував у раді спеціальний законопроект, який дозволяє пільгову приватизацію підконтрольної йому шахти. Але тепер це підприємство можуть закрити.
Відповідно до умов договору оренди, держава щорічно одержувала від орендарів шахти ім. Засядька 7,2 мільйони гривень. На момент укладання договору майновий комплекс шахти був оцінений в 250 мільйонів гривень.
Від тоді на шахті було побудовано, укомплектовано технікою та введено в експлуатацію дві нові лави. Крім цього, були встановлені більше двох десятків установок з дегазації шахтних виробітків. Незалежна оцінка встановленого орендарями майна не проводилася. У той же час Юхим Звягільський заявив, що завдяки вдосконаленням і модернізації зараз шахта коштує близько 1,25 мільярда гривень. "Вартість основних фондів шахти підвищилася завдяки установці обладнання та іншим інвестиціям. У власності колективу (орендарів) тепер близько 80% шахти", - раніше заявляв Звягільський.
У той же час склад членів колективу орендарів шахти ім. Засядька - таємниця за сімома замками. Відомо тільки, що орендарями можуть бути діючі або колишні працівники шахти, або їх спадкоємці. Договір оренди шахти зберігається в Донецькому відділенні ФДМ, але ознайомити з ним громадськість там відмовилися. Не захотіли говорити про склад орендарів і у профкомі шахти. У той же час у Незалежній профспілці гірників України стверджують, що не чули про жодного звичайного гірника, який би одержав прибуток від участі в товаристві орендарів шахти. "Товариство орендарів - це формальність. Вже давно всіма справами і грішми розпоряджається Юхим Звягільський", - вважає Михайло Волинець, голова НПГУ.
Вуглевидобувне підприємство "Шахта ім. Засядька" - одне з найбільших підприємств вуглевидобувної галузі України. Введено в експлуатацію в 1958 році. Проектна потужність - 1,2 мільйони тонн вугілля на рік. Загальна чисельність працівників на шахті - близько 9 тисяч. Роботи в підземних виробітках (лавах) ведуться на глибині до 1304 метрів. Шахта вважається однією з найнебезпечніших не тільки в Україні, але і в світі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас