Американські інвестори знову засмучені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські інвестори знову засмучені

Фондовий ринок
251
Американські фондові ринки за підсумками торгів у понеділок знизилися під тиском негативних економічних даних, вплив яких почасти було нівельовано заявами міністра фінансів США Генрі Полсона про плани уряду рефінансувати іпотечні кредити для деяких категорій позичальників. Індекс "блакитних фішок" Dow Jones Industrial Average упав на 57,15 пункту, або на 0,4%, до 13314,57 пункту. "Високотехнологічний" Nasdaq Composite скоротився на 23,83 пункту, або на 0,9%, і закрився на позначці 2637,13 пункту. Індекс широкого ринку S&P 500 закрився зі зниженням на 8,72 пункту, або на 0,6%, на позначці 1472,42 пункту.
Настрої інвесторів на початку цього тижня були підірвані занепокоєнням про стан американської економіки. Про уповільнення темпів зростання говорять і вихідні економічні дані, і заяви представників ФРС. Інститут менеджменту постачання, ISM, у понеділок опублікував звіт, відповідно до якого індекс виробничої активності в США в листопаді скоротився до 50,8% у порівнянні з жовтневим показником. У жовтні значення індексу було 50,9%. Економісти прогнозували збільшення показника до 51%.
Невтішні прогнози дала і президент Федерального резервного банку Сан-Франциско Дженет Єллен. Вона в понеділок заявила, що події, що відбулися з моменту жовтневого засідання Комітету з операціям на відкритому ринку, свідчать про те, що зниження темпів зростання американської економіки виявилося набагато помітнішим, ніж вважалося раніше.
Проте, ці дані мають і позитивну сторону, тому що вони збільшують шанси на чергове зниження процентної ставки по федеральних фондах, що може додати стимул зростання американській економіці. На такому макроекономічному тлі впали акції фінансових компаній. Котирування акцій Morgan Stanley знизилися на 0,44 дол., або на 0,8%, до 52,28 дол. Папери Merrill Lynch подешевшали на 0,88 дол., або на 1,5%, до 59,06 дол.. Акції Lehman Brothers Holdings Inc. втратили 1,25 дол., або 2%, і закрилися на позначці 61,38 дол.
Негативні новини надійшли і з корпоративного сектора. Компанія MetLife, що займає перше місце на американському ринку страхування життя, заявила, що її операційний прибуток за підсумками наступного року складе 5,90-6,20 дол. на акцію. Це нижче очікувань аналітиків, які прогнозують прибуток у розмірі 6,31 дол. на акцію. Акції Metlife упали на 0,81 дол., або на 1,2%, до 64,78 дол. Такі новини відразу ж відбилися і на акціях інших страхових компаній. Папери American Insurance Group, найбільшої страхової компанії у світі, упали на 1,23 дол., або на 2,1%, до 56,90 дол.. Папери Prudential Financial Inc., другої найбільшої компанії зі страхування життя в США, знизилися на 0,87 дол., або на 0,9%, до 93,27 дол.
Трохи знизив напруженість міністр фінансів США Генрі Полсон, що у понеділок заявив, що організації, які надають іпотечні кредити, і регулювальні органи близькі до завершення плану допомоги домовласникам, по яких вдарила кредитна криза. На думку низки фахівців, іпотечні ставки варто тимчасово заморозити, щоб тим, по кому вдарила кредитна криза, було легше вносити іпотечні платежі і зберегти свої будинки. Поки невідомо, на який час можна заморозити процентні ставки, і на які категорії власників іпотеки буде поширюватися нова схема. Проте, такі новини сприятливо позначилися на акціях домобудівних компаній. Акції D.R. Horton, другої найбільшої домобудівної компанії в Сполучених Штатах, подорожчали на $0,37, або на 3,1%, до $12,34. Котирування акцій Lennar, найбільшої домобудівної компанії в США, виросли на $0,90, або на 5,7%, до $16,74.
В цілому, на Нью-Йоркській фондовій біржі, NYSE, число упалих акцій перевищило число вирослих у співвідношенні 3 до 1. Співвідношення упалих і вирослих акцій на електронному майданчику Nasdaq склало 2 до 1. Обороти на NYSE були низькими - 1,3 млрд. акцій. На електронному майданчику Nasdaq обороти склали 1,9 млрд акцій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас