Металурги очікують дефіцит коксу через аварію на шахті ім. Засядька — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги очікують дефіцит коксу через аварію на шахті ім. Засядька

Енергетика
169
Українські металурги очікують серйозний дефіцит коксівного вугілля через аварію на шахті ім. Засядька.
Про це повідомили РБК-Україна в уряді.
"Закриття шахти приведе до значного дефіциту коксівного вугілля в Україні. У цей час у країні відчувається дефіцит 6 млн т вугілля такого типу. Це економічна проблема", - відзначив прем'єр-міністр Віктор Янукович.
У загальних поставках українських коксівних вугіль для металургії на цю шахту припадає близько 33%. Крім того, в 2008 р. планується збільшити виробництво металу, що викличе підвищення попиту на кокс.
Якщо шахта ім. Засядька буде закрита, то металургійні підприємства щомісяця будуть недоодержувати 120 тис. тонн коксу, заявив генеральний директор об'єднання "Укркокс" Анатолій Старовойт.
За його словами, металургійні підприємства держави щомісяця споживають 1,5 млн тонн коксу, з урахуванням імпортних поставок. У той же час, за словами фахівця, шахта ім. Засядька є одним з найбільших підприємств з видобутку коксівних вугіль в Україні. Хоча, він упевнений, що закриття шахти є цілком логічним.
"Вихід один - нестачу вугілля в 2008 р. планується покривати за рахунок імпорту. Дефіцит, за попередніми даними, оцінюється на рівні 10-12 млн т концентрату коксівного вугілля і коксу. Тому, необхідно обладнати глибоководні порти та імпортувати кокс із Канади, США або Австралії" - вважає Старовойт.
Генеральний директор підкреслив, що шахта ім. Засядькв щомісяця добувала близько 260 тис. тонн вугілля на місяць, що еквівалентно виробництву 120 тис. тонн коксу (у жовтні вітчизняні КХЗ зробили 1 755,6 тис. тонн коксу).
Будь-який збій у роботі шахт з видобутку коксівного вугілля ставить під загрозу роботу коксохімічних підприємств і гірничо-металургійного комплексу в цілому, що забезпечує 30% ВВП і 40% валютних надходжень нашої країни.
Нагадаємо, що Президент України Віктор Ющенко наполягає на негайному закритті шахти ім. Засядька. Відповідна вимога Президента міститься в сьогоднішній телеграмі Президента до в.о. прем'єр-міністра України Віктора Януковича. "У зв'язку із черговою аварією на шахті ім. Засядька міста Донецька, що спричинила людські жертви, наполягаю на негайному повному закритті цієї шахти до з'ясування всіх обставин і причин трагедій, що відбулися 18 листопада, 1 і 2 грудня цього року", - говориться в ній.
Президент вимагає невідкладного проведення службового розслідування дій посадових осіб, у т.ч. керівників відповідних державних органів, що допустили службову недбалість.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас