ОПЕК подає сигнали і вбиває надію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК подає сигнали і вбиває надію

Енергетика
195
Члени Організації країн-експортерів нафти продовжують стверджувати, що добувають досить "чорного золота" для задоволення потреб ринку, а збільшення обсягів не допоможе зниженню цін.
"Ми не повинні створювати великий надлишок на ринку", заявив 1 грудня міністр енергетики Катару Абдула Бін Хамад Ал-Ітія. Його слова пролунали луною в заявах міністрів нафти Саудівської Аравії, Венесуели, Об'єднаних Арабських Еміратів, Ірану, Алжиру і Нігерії. Представники ОПЕК стали частіше давати коментарі для преси, оскільки 5 грудня відбудеться ключове засідання організації, від якого чекають рішення про підвищення офіційної квоти ОПЕК.
ОПЕК уже збільшила видобуток нафти з 1 листопада. Рішення було прийнято 11 вересня, коли ціна на нафту ще не перетнула позначку в 90 дол. Однак за жовтень і листопад вартість бареля марки Light Sweet встигла майже добратися до планки в 100 дол. Рекордний рівень був зафіксований 21 листопада на розширених торгах, коли ціна за барель підвищилася до 99,29 дол. Однак минулого тижня вартість бареля Light Sweet упала з рекордного закриття в 98,18 до 88,71 дол. Багато в чому це пояснюється очікуванням того, що ОПЕК збільшить офіційну квоту на видобуток.
Однак різке падіння ціни може зіграти злий жарт із ринком, оскільки це підтверджує заяви з ОПЕК, що збільшення ціни пов'язане зі спекуляціями біржових гравців. Міністр нафти Саудівської Аравії Алі Ал-Наймі знову заявив 1 грудня, що торговельні запаси нафти в країнах споживачів перебувають на комфортному рівні. Необхідно відзначити, що 11 вересня Саудівська Аравія наполягала на збільшенні квоти. Алжирський міністр нафти Шакіб Хелліль, підтримав свого саудівського колегу, сказавши 2 грудня, що ОПЕК не буде підвищувати обсяги видобутку, оскільки в цьому немає потреби.
Ринок нафти вже відчуває зміну настроїв у стані ОПЕК. На даний момент більшість аналітиків схиляється до того, що ОПЕК не стане підвищувати офіційну квоту, хоча значна група експертів все-таки сподівається на збільшення обсягів видобутку на 500 тис. або 700 тис. барелів на день. Втім, по довгострокових контрактах і спеціальних домовленостях, країни Перської затоки поставили більше нафти в жовтні і листопаді, ніж по офіційній квоті. Зокрема, наводяться дані, що щоденний видобуток членів ОПЕК у жовтні склав 31,2 млн барелів.
Цього року в складі ОПЕК також відбуваються зміни. Зокрема, 1 січня цього року членом ОПЕК стала Ангола, для якої поки немає офіційно встановленої квоти. 5 грудня в Абу-Дабі міністри офіційно приймуть вступ Еквадору в одну з найбільш впливових організацій на ринку нафти.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас