Венесуельці проти довічного президентства Уго Чавеса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуельці проти довічного президентства Уго Чавеса

Казна та Політика
109
Ініціатива президента Венесуели Уго Чавеса щодо зміни Конституції країни зазнала краху.
За даними Національної виборчої ради, більшість венесуельців не підтримали запропоновані ним поправки, що дозволяли, серед іншого, балотуватися на президентський пост необмежене число разів.
Як повідомляє Reuters, за підсумками референдуму 2 грудня р. 49,29% підтримали поправки, у той час як проти довічного президентства виступили 50,7%.
Примітно, що раніше сьогодні джерело у венесуельському уряді стверджувало, що Чавес одержав на референдумі перемогу. Та і сам венесуельський лідер не сумнівався в повній підтримці населення. Нагадаємо, що напередодні він виступив з телезверненням, у якому попередив, що голосуючі проти змін "віддають свій голос за президента США Джорджа Буша".
Разом з тим, опозиція посилалася на опитування громадської думки, які показували, що більшість громадян все-таки проти зміни головного закону країни. При цьому політологи попереджали про можливий початок масових демонстрацій у випадку прийняття поправок. Сам У.Чавес при подібному розвитку подій загрожував припинити постачання нафти в США, тому що тільки відтіля, на його думку, могли б диригувати вуличними акціями.
Відзначимо, що крім скасування президентського терміну, пропоновані зміни робили У.Чавеса главою Центрального банку країни і давали уряду право затримувати громадян без пред'явлення обвинувачень під час надзвичайного стану. Також президент одержав би можливість призначати провінційних і муніципальних лідерів.
Нагадаємо, Чавес править Венесуелою близько 10 років. Лише один раз його президентський термін був порушений: в 2002 р. у країні відбувся державний переворот, у результаті якого У.Чавес був скинутий. Однак вірні президентові сили змогли відновити статус-кво, і через добу після тих подій У.Чавес знову зайняв президентський пост.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас