"Привітайте нас, і все" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Привітайте нас, і все"

Казна та Політика
540
За підсумками парламентських виборів у державну думу Російської Федерації нового скликання проходять чотири партії: "Єдина Росія", Комуністична партія, Ліберально-демократична партія і "Справедлива Росія". В інших партій шансів на подолання семивідсоткового бар'єра практично немає.
Лідирує з помітним відривом "Єдина Росія" - за першими результатами вона набирає більше 60% голосів. Отримані результати дають можливість партії влади зберегти свої позиції в думі і збільшити свою присутність у великій політиці. Тим часом інші учасники виборів заявляють, що кількість порушень на виборах "перевищила всі припустимі норми", і готуються оскаржити їхні підсумки в суді, у ЦВК ж стверджують, що порушення були незначними.
Опитування exit polls, що проводилися в день голосування, давали "Єдиній Росії" 63,2%, КПРФ - 11,4%, ЛДПР - 8,4% і "Справедливій Росії" - 8,3%. Остаточні результати навряд чи будуть принципово відрізнятися від цих даних і вже точно не позначаться на підсумковому розкладі. У цілому парламентські вибори підтвердили, що питання про владу - до президентських виборів - буде вирішуватися усередині нинішнього керівництва країни, а опозиція в цілому вправі розраховувати тільки на функцію статистичної похибки.
"Ми перемогли, привітайте нас, і все", - заявив у прямому ефірі одного з телеканалів лідер молодіжного крила "Єдиної Росії" Іван Демидов незабаром після оголошення перших результатів голосування. Дійсно партія влади набрала не менше 60% голосів при більш ніж 60-відсотковій явці, практично подвоївши результат, отриманий "Єдиною Росією" на парламентських виборах в 2003 році (37% голосів при більш низькій явці).
А Володимир Путін практично повторив свій результат 2004 року - тоді він набрав 71,3%, однак явка була меншою. Лідер "Єдиної Росії" Борис Гризлов уже заявив про те, що його партія одержить можливість сформувати в державній думі більшість. Це означає продовження сформованої в думі нинішнього скликання практики, при якій тотальний контроль за роботою нижньої палати перебуває в руках однієї партії, настроєної більш ніж лояльно відносно президента та уряду.
Комуністична партія Російської федерації (КПРФ), Ліберально-демократична партія Росії (ЛДПР) і партія "Справедлива Росія" (СР) теж зможуть сформувати свої фракції, однак значного впливу на хід роботи в думі зробити не зможуть.
Отриманий результат, поза всяким сумнівом, влаштовує ЛДПР і "справоросів", оскільки до останнього моменту їхнє входження в думу наступного скликання було під сумнівом. Лідер СР Сергій Миронов настільки підбадьорився, що знову заговорив про об'єднання із КПРФ. Прихильників Геннадія Зюганова результати виборів можуть улаштувати в найменшому ступені, втім, поза залежністю від отриманих відсотків лідери компартії вже оголосили про те, що мають намір опротестувати підсумки голосування у зв'язку із численними порушеннями.
"Група наших юристів уже почала підготовку позовів у Верховний суд для оскарження результатів голосування, не чекаючи підсумку підрахунку голосів", - заявив учора глава юридичної служби ЦК компартії Вадим Соловйов. А лідер КПРФ Геннадій Зюганов був змушений визнати, що "такої адміністративної давиловки не було навіть при Єльцині". Очікуваної катастрофи зазнали ліберальні партії - "Яблуко" і Союз правих сил (СПС). Для "правих" вона тим образливіша, оскільки їх енергійна антипутінська кампанія останніх тижнів не дозволила значно збільшити число голосів, і знову, як і чотири роки тому, вони залишилися за "Яблуком".
Втім, ліберали впевнені, що вибори відбувалися з величезною кількістю порушень. Секретар федеральної політради СПС Леонід Гозман, що очолює пітерський список партії, повідомив, що за підсумками виборчої кампанії партія має намір видати "Чорну книгу Вибори-2007". За словами прес-секретаря "Яблука" Євгенії Диллендорф, на 16 годин за московським часом партія подала близько 70 скарг.
Головна претензія всіх партійців - використання відкріпних посвідчень. У Волоколамськ, як повідомили Ъ у "Справедливій Росії", автобусами завозили виборців з Митіщ, у Вологді спостерігачів від партії не пускали на дільниці, а в Омську на декількох дільницях урни були опечатані до восьмої години вечора.
Скаржилися на порушення і звичайні виборці. Наприклад, у Владивостоці всім виборцям на дільницях разом з бюлетенем видають вдячні лист від дільничної виборчої комісії, де стоїть її печатка. Бюджетники зізнаються, що завтра вони повинні будуть їх пред'являти на місці роботи.
"Всі порушення носять незначний характер, - сказала член центвиборчкому Олена Дубровіна. - Чим вищою буде явка виборців, тим більш дрібними і несуттєвими будуть здаватися порушення". Голова координаційної ради неурядових організацій із захисту виборчих прав громадян Андрій Пржездомський, що за ходом виборів спостерігав учора в ЦВК, відзначив, що "у виборців на порядок менше претензій до виборчої системи, ніж це було раніше, у тому числі на виборах в 2003 році".
У той же час політолог, член російської асоціації "Голос" Олександр Киньов вважає, що "фальсифікація може скласти до 15-16%, з урахуванням голосів бомжів, відкріпних посвідчень і примуса голосувати".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас