Sigma Bleyzer продав "Волю" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Sigma Bleyzer продав "Волю"

876
Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив компанії P6 Kyiv Cable Ltd (м. Джордж Таун, Кайманові Острови) придбати більше 50% Aquorn Holding Limited (Кіпр), що контролюється ІК Sigma Bleyzer і володіє компанією "Воля".
Експерти оцінюють угоду в $600 млн. У компанії "Воля" наприкінці минулого тижня відмовилися коментувати угоду, посилаючись на те, що це питання повинні коментувати інвестори. В Sigma Bleyzer також не змогли відповісти на питання, аргументуючи відсутністю керівництва. Як повідомив аналітик ІК "Юпрас Капітал" Олексій Білязе, сума угоди, за деякими даними, становить близько $600 млн.
"Ціна, на перший погляд, сильно завищена. Можливо продавець визначив якийсь синергетичний ефект оператора. Співвідношення price/sales при такій угоді наближається до 10, з огляду на те, що чистий прибуток "Волі" цього року склав $60 млн. і у наступному році може збільшитися максимум на 50%. Подібне співвідношення є надзвичайно високим навіть для телекомунікаційного ринку", - відзначає аналітик.
Білязе не виключає, що Sigma Bleyzer може залишити в себе у власності невеликий пакет акцій (15-20%), щоб згодом продати його за більш вищою ціною. У той же час Providence Equity Partners може через якийсь час після покупки виставити певний пакет акцій "Воля" на міжнародних фондових біржах. Відзначимо: президент "Волі" Сергій Бойко раніше повідомляв, що оператор збирається виходити на IPO у найближчий час і починає збирати пропозиції від потенційних покупців для оцінки свого бізнесу. "Акціонери компанії "Воля" уклали договір з фінансовим консультантом "Голдман Сакс" на предмет підготовки та організації такого виходу", - говорив тоді він.
Однак є й інші пояснення настільки високій ціні. "На ринку вже давно відомо, що крім компанії "Воля" існує також група компаній під умовною назвою "Воля-2", яка має зв'язок або із самою Sigma Bleyzer, або з компанією "Воля". Які існують юридичні відносини між цими двома структурами, мені невідомо. Якщо "Воля" продавалася разом з "Волею-2", то ціна може бути дійсно високою", - заявив аналітик iKS-Consulting Микола Оліярник.
Відомо також, що Aquorn Holding, крім "Волі", опосередковано володіє регіональними телекомунікаційними активами: компаніями "Львів-КТБ", 92% "Алчевської телерадіомовної компанії "Піраміда", 100% "Телекомпанії "Чернівецьке кабельне телебачення", 25% "Телерадіокомпанії "Оболонь".
Компанія "Воля" - найбільший кабельний оператор країни. Вона входить в інвестиційний фонд Ukrainian Growth Fund III міжнародної компанії Sigma Bleyzer. Загальна сума фонду становить $60 млн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас