Експерти: Дії коаліції можуть спричинити концентрацію активів нафтогазової галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Дії коаліції можуть спричинити концентрацію активів нафтогазової галузі

Енергетика
145
У п'ятницю парламентська коаліція оголосила стратегію майбутнього Кабміну в сфері енергетики. У випадку створення коаліційного уряду БЮТ і "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) мають намір переглянути всі договори про видобуток нафти і газу. Це приведе до концентрації активів у нафтогазовій галузі, як це було в Росії в 2004 році, впевнені експерти.
Програма дій майбутнього Кабінету міністрів і парламентської більшості в паливно-енергетичному комплексі, опублікована в п'ятницю, стала одним з перших стратегічних документів парламентської коаліції. Раніше БЮТ і "Наша Україна-Народна самооборона" вже заявляли про намір підсилити держконтроль за видобутком нафти і газу в країні, підписати довгострокові контракти на закупівлю газу в країн Центральної Азії і здійснити IPO "Укртранснафти".
Коаліційний уряд у випадку його створення має намір переглянути всі договори про спільну діяльність із НАК "Надра України", розірвати контракти з компаніями, що не виконують інвестзобов’язання, говориться в опублікованій програмі. "Ми не можемо збільшити обсяги видобутку нафти і газу в країні, тому що компанії, які володіють ліцензіями на видобуток, не інвестують достатньо у родовища, - говорить народний депутат Михайло Волинець (БЮТ). - Більшість із них одержали ліцензії для подальшого перепродажу. Ми плануємо повернути державі ліцензії і передати їх компаніям, які будуть виконувати інвестумови та вести видобуток нафти і газу". На думку депутата, у такий спосіб вдасться вже до 2009 року наростити річний обсяг видобутку газу на 5-7%.
Плани уряду прискорять концентрацію на нафтогазовому ринку, і більшість ліцензій виявиться в п'яти-шести найбільших добувачів - "Укргазвидобування", Shell, Cadogan Petroleum, Marathon International Petroleum, CBM Oil, вважає директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов.
"Коли в Росії в 2004 році почали перевіряти дрібні нафтові компанії, з'ясувалося, що багато хто з них не можуть виконати взяті на себе зобов'язання, - згадує аналітик компанії "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.- Це дозволило великим добувачам викупити їх ліцензії. А кількість компаній тоді скоротилася з 300 до 40".
Втім, власники ліцензій заявляють, що, у випадку якщо майбутній уряд здійснить свої плани, вони оскаржать його дії в суді. "Якщо ж це не вдасться, продамо ліцензії компаніям, які мають політичний вплив і фінансові ресурси", - говорить виконавчий директор компанії "Технопрогрес", який володіє ліцензією на розробку трьох родовищ у Сумській області, Сергій Вербицький.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас