Китай допоможе стабілізації світових ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай допоможе стабілізації світових ринків

Фондовий ринок
671
Китай має намір забезпечити стабілізацію на світових ринках за допомогою інвестицій суверенного (державного) фонду China Investment Corporation - Китайської інвестиційної корпорації. Про це сказав Ло Цзівей, голова цього державного інвестиційного фонду.
Відповідно до повідомлень ЗМІ, Ло Цзівей послався на приклад інших державних фондів, які вкладали свої кошти в компанії, що постраждали від зниження ліквідності внаслідок іпотечної кризи, а також кредитної кризи, що зараз заважає зростанню світових ринків. На початку тижня банк Citigroup повідомив, що одержав 7,5 млрд дол. за передачу 4,9% своїх акцій державної інвестиційної компанії емірату Абу-Дабі Abu Dhabi Investment Authority.
"Якщо в Китайської інвестиційної корпорації з'явиться сприятлива можливість вкласти кошти в компанію, що постраждала від іпотечної кризи, це, звичайно, зацікавить компанію," - сказала Сицзинь Чен, аналітик міжнародної консалтингової фірми Eurasia Group.
"У випадку фінансової кризи, що торкнеться цих шанованих фінансових установ, і у випадку вироблення вигідних для China Investment Corp. умов угоди, такий крок буде відповідати практично кожному аспекту стратегії цього державного фонду," - вважає Сицзинь Чен.
Одним із цих аспектів є одержання більш високого прибутку від валютних резервів Китаю, ніж той, який Китай одержує від традиційних надійних інвестицій у казначейські облігації США. На цей момент в американських облігаціях зосереджена більша частина валютних резервів. Однак у травні цього року державний інвестиційний фонд вклав 3 млрд дол. в акції фонду приватних інвестицій Blackstone Group, що стало першим випадком вкладення валютних резервів Китаю в комерційну компанію.
Втім, у четвер Цзивей попередив, що China Investment Corp. приступить до розміщення великих сум на закордонних ринках не раніше, ніж через рік, і що на закордонні інвестиції буде виділена лише третина від $200-мільярдних активів фонду. За даними аналітиків банку HSBC, у наступному році China Investment Corp. на іноземні інвестиції виділить 67 млрд дол.
Усього, за підрахунками аналітиків банку, притік коштів з Китаю на світові ринки акцій у наступному році може скласти 246 млрд дол. Японське ділове видання Nikkei повідомило, що China Investment Corp. збирається частину коштів фонду розмістити на японському фондовому ринку і займається активним пошуком фахівців вищої категорії з інвестицій на американському, японському, європейському ринках і ринках, що розвиваються.
Китай має реальну можливість стати великим постачальником ліквідності на світовий ринок, володіючи найбільшими у світі золотовалютними резервами в розмірі 1,46 трлн дол. Крім того, китайські компанії, що нагромадили в результаті потужного експорту своєї продукції великі запаси готівки, в цей час шукають вигідні способи вкладення цих грошей на розвинених ринках.
"Зараз важливо визнати, що китайська економіка тепер досить велика (особливо валютні резерви Китаю) і тому може вплинути на розвиток бізнесу в усьому світі," - відзначив Девід Рідел, президент аналітичної компанії Riedel Research Group. На думку аналітика, у Китаю є два основних мотиви для розміщення коштів за кордоном: "стати великим гравцем на світових фінансових ринках і забезпечити гарні відносини і надійність виконання зобов'язань щодо постачання природних ресурсів."
Голова Китайської інвестиційної корпорації порівнюється в пресі з Уорреном Баффетом, з огляду на колосальний обсяг інвестиційних ресурсів, які перебувають під управлінням фонду, який він очолює. Журнал Fortune включив Ло Цзівея в п'ятірку людей, що обіймають найбільш могутні посади у світі.
"У список його покупок входять гірничо-видобувні і нафтогазові компанії в різних країнах світу," - пише Fortune про главу держфонду з активами в 200 млрд дол.
Китайський фондовий ринок протягом довгого часу демонструє дивовижне зростання, і багато аналітиків виступають із попередження про утворення ринкової бульбашки. Індекс Шанхайської фондової біржі Shanghai Composite з початку року виріс на 87%.
"У короткостроковій перспективі, незважаючи на все своє бажання виступити в ролі постачальника ліквідності у світову фінансову систему, у влади Китаю досить турбот на внутрішньому фронті, щоб всерйоз турбуватися про вихід на світовий ринок фінансів, маючи зростаючу бульбашку на власному ринку акцій," - вважає Камерон Брандт, аналітик світових ринків з EPFR Global.
На його думку, більш імовірно, що Китай почне поставляти ліквідність на світові ринки в середньостроковій перспективі. На його думку, перший крок у цьому напрямку може бути зроблений на корпоративному рівні. Найбільші китайські компанії зараз у результаті розміщення акцій на фондовому ринку, одержують великі кошти і "сидять на мішках із грішми". Камерон Брандт вважає, що ці компанії зараз готуються до проведення угод злиття і поглинання та займаються активним пошуком підходящих об'єктів.
Уже є перші приклади китайських корпоративних покупок, їх можна побачити вже зараз. Китайська страхова компанія Ping An заявила 29 листопада про те, що вона заплатила 2,7 млрд дол. за 4,2% акцій Бельгійсько-голландської фінансової групи Fortis. Китайські страховики можуть викупити частки і в інших компаніях. Голова China Life Insurance заявив в інтерв'ю газеті Financial Times, що планує купити стратегічний пакет у великій страховій компанії в Європі або Північній Америці. Старший аналітик датського банку Danske Bank Флемінг Нільсен зізнається: "Не секрет, що три найбільших державних банки вже якийсь час шукають можливість придбання бізнесу в розвинених країнах."
"Китай збільшує уливання ліквідності на світовий фінансовий ринок і може приступити до активних дій, спрямованих на стабілізацію фінансових ринків," - відзначає Нільсен у своїй аналітичній записці.
Кілька тижнів тому банк Bear Stearns, сильно потерпілий у результаті іпотечної кризи, і китайський банк Chinese Citic Securities Co. погодилися інвестувати один одного по 1 млрд дол.
Девід Рідел вважає, що китайські страхові компанії, банки і підконтрольні уряду інвестиційні фонди продовжать виступати в ролі інвесторів і покупців на світовому ринку. На думку аналітика, Китай зацікавлений у тому, щоб світова економіка продовжила впевнене і стабільне зростання під час поточного нестійкого періоду китайської економіки.
"Такі речі, як слабкий долар і ослаблення американської фінансової системи, роблять значний негативний ефект на довгостроковий розвиток китайської економіки і тому Китай зробить все можливе, щоб втрутитися в ситуацію", - вважає Рідел. Компанія Ping An, на думку аналітика, "не пішла б на придбання ставки в Fortis без згоди на те китайського уряду".
На думку аналітиків Merrill Lynch , суверенні фонди, подібні до китайського фонду China Investment Corp., у довгостроковій перспективі відіграють роль стабілізаторів, які можуть допомогти національним економікам запобігти різким спадам. У віддаленій перспективі виникне питання репатріації коштів фондів. Повернення коштів в економіки країн, у яких створені такі фонди, стане для них додатковим стимулом, але буде супроводжуватися зміцненням національної валюти.
Керівництво Китаю жорстко контролює відтік капіталу із країни, однак зараз в умовах достатку капіталу усередині країни і кредитної кризи на ринках, які є основними споживачами китайського експорту, рішення про серйозні іноземні інвестиції з боку Китаю здається найбільш розумним.
Дмитро Пустовіт
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас