Азаров: Ринок землі в Україні не буде сформований до весни 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Ринок землі в Україні не буде сформований до весни 2008 р.

Аграрний ринок
426
Повноцінно функціонувати ринок землі в Україні після закінчення терміну дії мораторію на продаж землі 1 січня 2008 року не зможе без першочергового прийняття Верховною Радою необхідних законопроектів, вважає перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров.
"На жаль, нічого не буде. На превеликий жаль, не прийняті документи нормативні, які цей процес введуть у нормальне русло", - сказав він в інтерв'ю журналу "Кореспондент", опублікованому в суботу, відповідаючи на запитання про те, що відбудеться після закінчення терміну дії мораторію на продаж землі 1 січня наступного року.
При цьому Азаров, обраний народним депутатом за списками Партії регіонів, вказав, що він і його колеги підтримують ініціативи президента Віктора Ющенка про скасування мораторію на продаж землі "у дуже короткі терміни".
"У нас є всі готові законопроекти, і як тільки Верховна Рада запрацює, ми їх приймемо", - сказав він.
Азаров сподівається, що у випадку прийняття необхідних законів ринок землі сільгосппризначення в Україні сформується за три-чотири місяці.
"Ну, я сподіваюся, що все це (вільний комерційний оборот ріллі) можна зробити за три-чотири місяці. Ми так будемо налаштовувати роботу", - сказав він, додавши, що продовження мораторію буде сприяти подальшому функціонуванню "тіньового ринку" землі і гальмувати розвиток аграрного комплексу країни.
"Нам ринок землі потрібний, щоб підняти свій аграрний комплекс. Влити туди великі фінансові ресурси", - заявив перший віце-прем'єр.
Азаров також вважає, що навіть за умови формування ринку земель сільгосппризначення Україні буде потрібно не менше десятиліття для створення високотехнологічного аграрного комплексу.
"Нам необхідно за десять років, менше не вийде, створити високотехнологічний аграрний комплекс, для цього потрібні довгі кредити, для цього повинна працювати заставна система, запрацювати, нарешті, іпотека. А що може бути кращою заставою, ніж земля?", - сказав він.
На початку листопада президент України Ющенко заявив про необхідність зняття мораторію на продаж землі вже на початку роботи нового парламенту.
Парламент України п'ятого скликання продовжив мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року. При цьому, відповідно до рішення Верховної Ради, він може бути скасований тільки за умови прийняття законів про державний земельний кадастр і про ринок земель. Парламент 20 березня поточного року прийняв закон про державний земельний кадастр, однак у квітні президент ветував цей документ. Проект закону про ринок земель прийнятий тільки в першому читанні.
Раніше лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляла, що БЮТ "у жодному разі нікому не дасть зняти в 2008 році мораторій на продаж сільськогосподарської землі". "Якщо ми знімемо мораторій на продаж землі сьогодні..., ми одержимо колосальні спекулятивні операції із землею", - відзначила вона. Вона також додала, що з цього питання вона має розбіжності із президентом Ющенком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас