Китай і Японія ділять родовища нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай і Японія ділять родовища нафти і газу

109
Японія і Китай можуть подолати "розходження" між собою, і провести конструктивні переговори. Про це глави МЗС обох країн заявили на дводенному саміті в Пекіні, у роботі якого беруть участь шість міністрів з кожної сторони. ЗМІ, що висвітлюють цю подію, підкреслюють, що це перша такого роду зустріч від тоді, як Китай і Японія відновили відносини між собою в 1972 році.
"Я вірю, що завдяки взаємним зусиллям, у нас вийде успішний діалог", - сказав міністр закордонних справ Китаю Ян Цзечі, вітаючи свого японського колегу Масахіко Комуру в будинку МЗС КНР. На що той відповідав: "Ми сподіваємося, що ми зможемо обговорити наші майбутні відносини, і шляхи поліпшення цих відносин".
Ключовим питанням саміту залишиться суперечка про права на видобуток на родовищі нафти і газу в Східно-Китайському морі. З цього питання сторони не можуть домовитися з 2004 року, хоча і провели вже 11 раундів переговорів. На кону - 200 млрд. кубометрів газу, і 25 млрд тонн нафти. Китай стверджує, що родовище перебуває на продовженні китайського континентального шельфу, і вже почав буріння і поставку газу в провінцію Чжецзян. А Японія говорить, що родовище знаходиться в прикордонному районі - усього в 5 км від морського кордону Японії поблизу острова Окінава - і заперечує проти цього буріння.
За словами офіційного представника МЗС Японії Міцуо Сакабі, відсутність прогресу в цьому питанні може поставити під загрозу зриву запланований візит до Китаю прем'єр-міністра Японії Ясуо Фукуді. "Ми сподіваємося на певні вирішення щодо цього питання до візиту прем'єр-міністра Фукуди", - сказав Сакаба. "Ми сподіваємося створити позитивну атмосферу для його візиту".
Іншими важливими питаннями стануть відносини з Тайванем, і розширення військового співробітництва. Причому, з деяких пунктів прогрес вже був досягнутий. Незабаром після зустрічі міністрів закордонних справ Японії і Китаю сторони підписали дві угоди. Одна стосується умов надання Японією Китаю останньої позики за програмою Japanese Overseas Development Assistance, термін дії якої офіційно минає в березні. А інша визначає механізми взаємодії поліцейських сил обох країн в питанні репатріації злочинців.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас