Нафта подорожчала, ринок чекає зустрічі ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта подорожчала, ринок чекає зустрічі ОПЕК

Енергетика
168
Нафта подорожчала в понеділок, оскільки трейдери вирішили, що розпродаж минулого тижня зайшов занадто далеко і може стати перешкодою очікуваному збільшенню видобутку ОПЕК під час зустрічі на цьому тижні.
До 8.20 ф'ючерси на американську нафту зросли на 86 центів до 89,57 дол. за барель. Ф'ючерси на нафту сорту Brent додали 74 цента до 89,00 дол. за барель.
Минулого тижня ціни опустилися на 9,47 дол. за барель, що стало найбільшим тижневим зниженням за всю історію торгів, на тлі зростаючих очікувань збільшення видобутку ОПЕК, ознак ослаблення американської економіки і незначного зниження запасів нафти в США.
На зустрічі в Абу-Дабі на цьому тижні приймуть рішення щодо збільшення видобутку нафти, хоча міністр енергетики Саудівської Аравії Алі аль-наїмі повторив, що незважаючи на те, що високі ціни викликають побоювання, на ринку вистачає нафти.
Міністри Нігерії і Кувейту повідомили, що ОПЕК може погодитися на збільшення видобутку, якщо це буде потрібно, тоді як Венесуела вважає, що нема потреби це робити.
Опитування Рейтер показало, що деякі аналітики очікують збільшення видобутку ще на 500.000 барелів, хоча деякі з них стверджують, що зниження нафти минулого тижня затуманило картину.
"Зараз невідомо, що вирішить ОПЕК із приводу меж видобутку. Ми вважаємо, що ОПЕК може повідомити про тимчасове або "таке, що підлягатиме перегляду" розширення меж", - сказав Девід Мур з Commonwealth Bank of Australia.
Ралі цін на нафту було викликано доларом, який слабшає, і побоюванням щодо зимових поставок, але минулого тижня відбулося зниження, тому що трейдери зосередилися на ознаках уповільнення економічного зростання в США, найбільшому світовому споживачі енергії.
Глава ФРС Бен Бернанке минулого тижня попередив, що поновлення напруги на фінансових ринках зробило неясним прогноз на розвиток економіки США.
Аналітики також вказують на збільшення видобутку ОПЕК.
"Це ослаблення відбулося через зсув ринку до циклічного зниження показників", - повідомив Goldman Sachs, називаючи збільшення видобутку ОПЕК, зменшення попиту НПЗ через скорочення їх доходів, а також зростаючі економічні ризики в США та Китаї.
Вибух нафтопроводу, що скоротив поставки нафти в США з Канади приблизно на одну п'яту всього імпорту, став причиною ралі цін у четвер, однак воно було короткотеміновим, оскільки оператор Enbridge швидко відновив 80 відсотків пропускної здатності нафтопроводу. Очікується, що Enbridge незабаром запустить останній із чотирьох нафтопроводів, які були зупинені в результаті вибуху.
Президент Венесуели Уго Чавес пригрозив затримати продаж нафти ОПЕК у США в надії одержати підтримку на референдумі із приводу змін до конституції.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас