АМКУ може оштрафувати енергокомпанії за змову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ може оштрафувати енергокомпанії за змову

Енергетика
156
Антимонопольний комітет України (АМКУ) може стягнути великі штрафи з ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Західенерго", ВАТ "Центроенерго", ВАТ "Укргідроенерго", НАЕК "Енергоатом", ВАТ "Дніпробленерго", ВАТ "Волиньобленерго", ЗАТ "AES-Київобленерго" і держпідприємства "Укренерговугілля" за змову на Оптовому ринку електроенергії (ОРЕ), повідомила прес-служба відомства в п'ятницю.
Комітет завершив розслідування справи, ініційоване ТОВ "Східенерго", відносно антиконкурентних погоджених дій дев'яти енергокомпаній і розглянув його на засіданні 27 листопада 2007 року, уточнює прес-служба.
Щоб дати можливість відповідачам уникнути значних штрафних санкцій, які можуть негативно вплинути на їхню діяльність, АМКУ надав керівництву і власникам енергокомпаній один тиждень для визначення власної позиції: чи визнають вони порушення, чи готові сплатити штраф, чи беруть на себе зобов'язання надалі не допускати подібних порушень.
Комітет попереджає: у випадку відмови енергокомпаній визнати допущене порушення з кожної з них буде стягнений передбачений законодавством штраф (до 10% річного виторгу - ІФ). Загальна сума штрафних санкцій може перевищити 100 млн грн, уточнюється в прес-релізі.
"Припускаю, що кожний з керівників і власників цих компаній займе власну позицію: одні визнають порушення, інші, як говориться, підуть у відмову. Тому санкції будуть сильно відрізнятися. Для перших штраф може скласти 50-100 тис. грн, для інших - 7-80 млн. Говорю про це, оскільки мені відомо, що керівництво окремих компаній готово визнати порушення, відповідно штраф буде мінімальним. Це саме той випадок, коли кожен керівник, як би парадоксально це не звучало, сам визначить міру відповідальності своєї компанії. Адже закон, нагадаю, ставить за обов'язок комітету під час визначення санкцій ураховувати низку обставин, у тому числі і факт визнання або невизнання відповідачем вчиненого порушення", - приводяться в повідомленні слова глави АМК Олексія Костусєва.
Як повідомлялося, рада ОРЕ у вересні 2005 року внесла ініційовані Міністерством палива та енергетики України зміни в Тимчасовий порядок обліку обсягів нагромадження вугілля газової групи на теплових електростанціях енергогенеруючих компаній на осінньо-зимовий період 2005-2006 р.
Прийняття цього документа в новій редакції підтримали керівники і представники "Дніпроенерго", "Західенерго", "Центроенерго", "Укргідроенерго", "Енергоатом", "Дніпробленерго", "Волиньобленерго", "AES-Київобленерго" та "Укренерговугілля", які в той час були членами ради. Генеральний директор "Східенерго" Ігор Глущенко, що тоді також входив до складу ради ОРЕ, був категорично проти запропонованих міністерством змін, тому що вважав їх антиконкурентними.
Змінений порядок передбачав завантаження в першу чергу тих енергоблоків теплових електростанцій, які працюють на вугіллях антрацитової групи. Енергоблоки, що працюють на вугіллях газової групи повинні були навантажуватися за залишковим принципом. Мінпаливенерго аргументувало такі зміни необхідністю підвищення темпів нагромадження на складах електростанцій вугіль газової групи в умовах профіциту вугілля антрацитової групи.
"Східенерго", що експлуатує теплові електростанції, які використовують як паливо, у тому числі вугілля газової групи, після внесення змін у порядок звернулося в АМКУ із проханням дати оцінку діям ради ОРЕ. Енергокомпанія також оскаржила в суді законність постанови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), якою була затверджена нова редакція порядку.
Глущенко в серпні 2006 року очолив національну акціонерну компанію "Енергетична компанія України", в управлінні якої перебуває більшість відповідачів в ініційованій "Східенерго" справі: "Дніпроенерго", "Західенерго", "Центроенерго", "Укргідроенерго", "Дніпробленерго" і "Волиньобленерго".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас