МЗС: Україна і РФ підписали протокол про розмежування Азовського і Чорного морів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС: Україна і РФ підписали протокол про розмежування Азовського і Чорного морів

Казна та Політика
251
Україна і Росія 28-29 листопада ц.р. провели черговий раунд переговорів щодо розмежування Азовського і Чорного морів і Керченської протоки.
Як повідомляє прес-служба МЗС України, під час цих переговорів делегації погодили проходження серединної лінії в Азовському морі і підписали відповідний протокол.
Як повідомляється, делегації двох країн доручили експертам погодити проект лінії розмежування територіальних морів, континентального шельфу і виняткових економічних зон у Чорному морі, відобразивши її на карті-схемі.
Сторони також обговорили деякі аспекти підготовки двосторонніх угод, які будуть регулювати питання судноплавства, рибальства і захисту морського середовища та екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях і Керченській протоці, відзначили в українському МЗС.
Раніше Президент України Віктор Ющенко заявив, що в питанні делімітації морських україно-російських кордонів за останні місяці в України намітився "істотний прогрес".
Відзначимо, що Україна і Росія провели більше 20 раундів переговорів щодо розмежування акваторій Азовського і Чорного морів і Керченської протоки. 5 червня ц.р. на засіданні підкомісії з питань азово-керченського врегулювання комісії Ющенко-Путін був погоджений текст проекту договору про розмежування Чорного моря.
У зв'язку з тим, що всі договори планується підписувати єдиним пакетом, дата підписання угоди невідома. Однак політологи думають, що суть урегулювання криється в амбіціях двох країн, а не в технічних моментах.
Як відомо, Київ наполягав на тому, щоб провести кордон в Керченській протоці по лінії, що була між двома республіками в часи СРСР. "Використання адміністративного кордону як державного в питанні розподілу цієї частини території ми вважаємо найбільше повно відповідним міжнародним принципам і правилам", - говорив Ющенко.
При цьому він посилався на те, що за таким же принципом Росія вирішувала схоже питання з балтійськими сусідами. Глава української держави запропонував укласти з Росією відповідні угоди про судноплавство, екологічну безпеку і використання протоки оборонними відомствами, але за умови, що буде чітка делімітація по зазначеній лінії. "Ми готові обговорити ці питання з Росією і знайти компроміс в обмін на визнання адміністративного кордону по Керченській протоці як лінії україно-російського кордону", - заявляв Ющенко.
Українська сторона запропонувала переглянути фундаментальні положення Договору про використання Азовського моря і Керченської протоки від 2003 р., що належать до статусу Азовського моря, як історичних внутрішніх вод обох держав.
Позиція російської сторони полягає в тому, щоб ні в однієї зі сторін не було одноособового контролю над Керченською протокою, і обидві держави мали доступ до навігаційного проходу.
Росія відзначає, що в СРСР між союзними республіками по акваторії внутрішніх морських вод адміністративні кордони не встановлювалися. Тому немає ніяких легітимних документів союзного або республіканського рівня, які фіксували б лінію розмежування у водах Азовського моря і Керченської протоки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас