Кириченко: Для переходу армії на контрактну основу необхідно 40 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кириченко: Для переходу армії на контрактну основу необхідно 40 млрд грн

Казна та Політика
138
Українській армії для переходу на контрактну основу до 2010 року необхідно 40 млрд грн, про це сьогодні заявив на брифінгу начальник Генштабу Збройних сил генерал армії Сергій Кириченко.
При цьому він заявив, Президент України поставив завдання почати процес переходу Збройних сил України на контрактну основу, і ми виконаємо це завдання за умови відповідного фінансування армії.
Він також відзначив, що для реалізації цього завдання необхідно, щоб бюджет Міністерства оборони країни в 2008 році становив не менше 2% від ВВП країни, а в 2009 і 2010 роках - не менше 3%. Однак у проекті бюджету-2008 визначена сума в 9,7 млрд грн. За словами Кириченко, цієї суми недостатньо для здійснення масштабних перетворень у Збройних Силах.
При цьому Кириченко відзначив, ВСУ в 2008 р. продовжать комплексне продовження ресурсу винищувачів Міг-29 і Су-25 на Львівському авіаремонтному заводі. Він уточнив, що сьогодні на полігоні "Чауда" проводяться державні літні випробування модернізованого Су-25.
Крім того, ще одним пріоритетним напрямком технічного переоснащення ВСУ в 2008 р. Кириченко назвав продовження робіт над створенням багатофункціонального ракетного тактичного комплексу.
"Ці роботи будуть продовжені у будь-якому випадку. Якщо нам вдасться захистити цифри, зазначені в бюджетному запиті, цей процес буде йти більш швидкими темпами", - сказав Кириченко.
До того ж додав він, ВСУ в 2008 р. закуплять 10 танків Т-64 БМ "Булат", і уточнив, що в 2007 р. придбано 19 таких танків, таким чином, загальна чисельність нових танків "Булат" досягла 36 од. Вони поставлені у танкову бригаду, дислоковану в Чернігівській обл.
Начальник Генштабу ВСУ підкреслив, що танки "Оплот" кращі, ніж "Булат", однак перевага віддається "Булату" винятково виходячи з обсягів фінансування. "Коли стоїть питання - купити один танк "Оплот" або п'ять танків "Булат", ми змушені віддавати перевагу "Булату". Згодом, коли вирішиться питання фінансування з боку держави, ми будемо закуповувати танки "Оплот", які за своїми характеристиками переважають закордонні аналоги, зокрема, "Леопард", - сказав Кириченко.
У свою чергу, командуючий ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх відзначив на брифінгу, що йде планомірна робота зі створення бойового корвета нового покоління. За його словами, до кінця 2007 р. планується завершити розробку ескізного проекту бойового корабля, в 2008 р. - створити робочий проект і в 2009 р. здійснити його закладку на судноверфі.
Передбачається, що оснащення корабля (навігаційне обладнання, головні і газотурбінні двигуни і т.д.) за винятком озброєння будуть вітчизняного виробництва. Як повідомив Тенюх, збиратися корвет ймовірно буде на суднобудівному заводі в м. Миколаєві.
Новий корвет буде мати водотоннажність до 3,0 тис. т і дальність плавання до 4,5 тис. морських миль із автономністю 30 доби.
Нагадаємо, вчора на колегії Міністерства оборони Ющенко доручив до 1 лютого в 2008 р. надати уточнену програму перевезення Збройних сил на контрактну основу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас