Україна 96% імпортного м'яса ввозить за "сірими" схемами - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна 96% імпортного м'яса ввозить за "сірими" схемами - експерти

Аграрний ринок
288
Громадські організації агропромислового комплексу України заявляють про дестабілізації м'ясного ринку країни через імпорт за "сірими" схемами близько 96% м'яса.
"За десять місяців поточного року в Україну було імпортовано майже 180 тис. тонн м'яса і м'ясних продуктів, з яких 57% - через вільні економічні зони (ВЕЗ) і території пріоритетного розвитку та 39% - за давальницькими схемами. І тільки 4% імпорту м'яса - це "чистий" імпорт", - сказав голова ради директорів Асоціації "Спілка птахівників України" Олександр Бакуменко на прес-конференції в Києві в середу.
За його словами, найчастіше ввезене за давальницькими схемами м'ясо залишається на території країни. Так, за даними директора асоціації, з поставлених у січні-жовтні поточного року 70 тис. тонн м'яса і м'ясних продуктів на давальницьких умовах з України вивезено тільки 7 тис. тонн.
О.Бакуменко відзначив, що у зв'язку з активним імпортом м'яса на тлі збільшення його внутрішнього виробництва в жовтні-листопаді поточного року закупівельні ціни на м'ясо свинини знизилися з 11 до 8 грн/кг, на м'ясо птиці - з 12 до 9,5-10 грн/кг.
"Виробництво м'яса стає збитковим", - сказав О.Бакуменко.
Президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Ярослав Кардаш вважає, що в Україну ввозиться, в основному, м'ясо низької якості і без відповідного контролю з боку контролюючих служб.
"Те, що ввозиться в Україну за "тіньовими" схемами, не підлягає контролю", - сказав він.
Представники громадських організацій, що є присутніми на прес-конференції, нагадали, що неодноразово зверталися цього року до керівництва країни із проханням урегулювати ситуацію на м'ясному ринку. Вони відзначили, що певні кроки в цьому напрямку були зроблені. Зокрема, Кабінет міністрів прийняв постанову про тимчасову заборону до 1 квітня 2008 року ввозу за давальницькими схемами м'яса і харчових субпродуктів.
Як уточнив О.Бакуменко, за десять місяців поточного року виробництво яловичини і телятини в Україні склало 329 тис. тонн, свинини - 608 тис. тонн, м'яса птиці - 533 тис. тонн, а загальне виробництво м'ясної сировини за підсумками поточного року очікується на рівні близько 2 млн тонн.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас