Уряд планує затвердити новий порядок ліцензування будівельної діяльності в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд планує затвердити новий порядок ліцензування будівельної діяльності в Україні

Нерухомість
338
Як повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку та будівництва (Мінрегіонбуд) з посиланням на заступника міністра Мінрегіонбуду Анатолія Беркуту, із затвердженням нового порядку ліцензування передбачається, що для визначення реальних можливостей фізичних і юридичних осіб виконувати ті чи інші роботи, буде введена процедура ліцензійної експертизи претендентів. Цю процедуру будуть здійснювати експертно-технічні центри, які будуть функціонувати при органах ліцензування.
На основі зазначеної експертизи орган ліцензування буде приймати рішення про видачу ліцензії.
Вартість проведення ліцензійної експертизи і порядок її проведення буде встановлений Мінрегіонбудом і Мінфіном. А.Беркута уточнив, що така вартість буде фіксованою.
Заступник міністра також повідомив, що новостворені організації для одержання ліцензії повинні будуть звертатися за місцем своєї реєстрації і зможуть здійснювати діяльність тільки на території певної адміністративно-територіальної одиниці.
"Термін дії такої ліцензії - три роки і цього досить для формування повноцінної будівельної структури та подальшого одержання ліцензії на здійснення діяльності на всій території країни", - вважає А.Беркута.
За його словами, порядок ліцензування буде спрощений і зведений фактично до заяви та інформаційної довідки про діяльність підприємства.
"Це звільнить підприємства від чималих витрат, які сьогодні йдуть на підготовку безлічі документів та оплату недешевих послуг посередників", - цитує прес-служба начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександра Бондаренка.
А.Беркута відзначив, що після затвердження нового порядку ліцензування, протягом шести місяців всі суб'єкти, що мають ліцензію, повинні пройти повторну реєстрацію.
"Це дасть можливість виявити і усунути з ринку ті паразитуючі організації, які, маючи ліцензію на здійснення будівельної діяльності, таку роботу фактично не ведуть", - підкреслив він.
За даними прес-служби Мінрегіонбуду, в Україні більше 50 тис. організацій мають ліцензії на здійснення будівельної діяльності, з них 42 тис. зареєстровані як виконавці будівельно-монтажних робіт, з яких 86% здійснюють проектну і будівельну діяльність.
"Такого не повинно бути, як і не повинно бути хаотичної забудови населених пунктів, будівництва промислових об'єктів не в промислових зонах, спорудження об'єктів без дозвільної документації. Новим порядком ліцензування Мінрегіонбуд буде це все поступово викорінювати", - підкреслив А.Беркута.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас