Гроші Зімбабве стали папірцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші Зімбабве стали папірцями

Валюта
443
Влада Зімбабве оголосила про рішення провести другу за останній рік деномінацію національної валюти через астрономічну інфляцію.
Як повідомляє британська газета "Гардіан", глава Центрального банку Зімбабве Гідеон Гоно у своєму теле- і радіозверненні оголосив, що випуск нових банкнот відбудеться в найближчий час.
Глядачам державного телебачення були показані зразки деномінованих купюр, з яких "прибрані" останні три нулі. Крім того, влада оголосила про введення нової банкноти - номіналом в 500 зімбабвійських доларів.
На обмін планується відвести один або два дні, а банкам запропоновано в ці дні продовжити робочі години. Гоно закликав власників готівки негайно покласти гроші в банки, поки вони не перетворилися в "марні папірці".
На думку британських експертів, у такий спосіб уряд намагається одержати в населення кошти на приборкання інфляції і хоча б тимчасовий затишок в економічній ситуації країни, що катастрофічно погіршується.
За останній місяць Зімбабве зіштовхнулося із хронічною нестачею готівки, що викликало величезні черги в банки і банкомати, які ще не відключені від електрики.
Свіжі офіційні дані по інфляції за листопад цього року ще не опубліковані, але місцеві фінансові газети оцінюють нинішній річний рівень інфляції в Зімбабве в 14 800 %, що є рекордним показником у світі.
Зімбабве зараз є країною із найшвидше падаючою економікою у світі, рівень безробіття становить 80%, а кілька мільйонів жителів країни вже стали біженцями.
У червні ц.р. уряд у директивному порядку зобов'язав наполовину знизити роздрібні ціни на основні продукти харчування як захід боротьби з інфляцією. Однак це привело лише до того, що полиці магазинів просто спорожніли, оскільки громадяни країни скупили всі можливі товари, щоб урятувати від остаточного знецінювання гроші, що були в них на руках.
У країні також спостерігаються перебої з постачаннями електроенергії та автомобільного палива.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас