Примусове лікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Примусове лікування

Казна та Політика
345
Депутати найбільших фракцій Верховної ради - БЮТ і Партії регіонів - мають намір на основі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності створити організацію, що буде надавати послуги обов'язкового медичного страхування. Покривати витрати зобов'яжуть роботодавців, які вважають це новим способом збільшити податкове навантаження. Страхові компанії побоюються, що із введенням обов'язкового страхування може знизитися якість медичних послуг.
Учора Верховна рада зареєструвала проект закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування", яким пропонується на основі Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності здійснювати послуги обов'язкового медичного страхування, впровадження якого заплановано на 1 січня 2009 року. Розроблювачі документа - народні депутати Людмила Денисова (БЮТ) і Ярослав Сухий (Партія регіонів) - аргументують свою пропозицію зменшенням витрат на дубльовані функції, тому що Фонд державного соціального медстрахування буде створений на базі вже наявного фонду. Витрати на надання медичних послуг буде нести роботодавець (4,2% від фонду оплати праці) і місцеві органи виконавчої влади, а клієнти будуть оплачувати страхові внески в частині покриття витрат на матеріальне забезпечення і соціальні послуги фонду. За рік роботи фонду в нього повинне надійти 15,573 млрд грн: від роботодавців - 7,673 млрд грн, від застрахованих - 4,567 млрд грн, кошти фонду і місцевої влади - 3,333 млрд грн.
У Фонді соцстрахування з тимчасової втрати працездатності повідомили, що готові розширити спектр функцій. "На сьогоднішній день реально здійснити перші етапи медичного обов'язкового страхування на базі наявного фонду, тому що в нас великий обсяг роботи пов'язаний з лікувальними установами, якістю медичної допомоги, експертними оцінками надання цієї допомоги", - сказав заступник директора київського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Тамара Нагорна.
Роботодавці поки обережно ставляться до депутатської ініціативи. "Це просто ще одне податкове навантаження, ми не повинні за це платити, - вважає голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. - Ми пенсіонерів застрахували, тому що в них немає грошей, а робітники в нас страхуються самі. Краще, щоб людина сама страхувалася на добровільній основі".
Страховики також виступають за добровільне медичне страхування, тому що масове загальнообов'язкове страхування може погіршити рівень послуг. "Цим повинні займатися страховики, тому що вони є оптимальним посередником між пацієнтом і всіма медичними установами, - упевнений заступник голови правління СК "Страхова група ТАС" Анетта Гузек. - Сьогодні сегмент медичного страхування в Україні випереджає багато європейських ринків, але прийняття такого закону знизить якість послуг". У Лізі страхових організацій (ЛСОУ) вважають, що в такий спосіб для підприємств уводиться ще один вид податку. "Фонди акумулюють кошти, які направляються на покриття витрат, пов'язаних з лікуванням, через Фонд соціального медичного страхування, за рахунок відрахувань із бюджетів підприємств, а для роботодавців це, по суті, форма непрямого податку, - вважає президент ЛСОУ Олександр Філонюк. - Медичне страхування повинне бути прерогативою страхових компаній, які у формі добровільного або обов'язкового медичного страхування зможуть задовольняти інтереси роботодавців і співробітників".
Автори законопроекту вчора не змогли його прокоментувати. У пояснювальній записці до документа вони стверджують, що впровадження медичного страхування буде проходити "без збільшення навантаження на фонд оплати праці". "Але це вимагає перерозподілу страхових платежів по окремих видах соціального страхування і залучення бюджетних коштів", - говориться в документі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас