"Газ України" розписався з облгазами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газ України" розписався з облгазами

Енергетика
121
Дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" - "Газ України" - домоглася підписання нових угод з облгазами. Учора контракт із монополією уклав останній учасник ринку - "Газекс-Україна". Тепер орендарі зобов'язані інвестувати в модернізацію мереж не менше 50% прибутку або 4% балансової вартості підприємств. На такі умови компанії погодилися після того, як Генпрокуратура порушила кримінальні справи проти керівників облгазів за результатами перевірки підприємств.
В Україні працює 41 газорозподільна регіональна компанія (облгази). Їм передані в оренду державні газопроводи, через які "Газ України" продає газ населенню, установам бюджетної і соціальної сфери та дрібних промислових споживачів. Обсяг продажу облгазів - порядку 30 млрд кубометрів газу на рік.
Учора дочірня компанія "Кес-холдинга" російського підприємця Віктора Вексельберга "Газекс-Україна" повідомила, що керовані нею підприємства газопостачання і газифікації "Дніпрогаз", "Донецькміськгаз", "Криворіжгаз", "Харківміськгаз" і "Харківгаз" підписали з "Газом України" додаткові угоди на користування державними газорозподільними мережами. "Газекс-Україна" стала останньою компанією-орендарем газових мереж, що підписала угоду. Раніше аналогічні документи підписали "Одесагаз", підконтрольний Ігореві Учителю, і "Закарпаттягаз" підприємця Олега Бахматюка.
Серед основних положень нової угоди: своєчасні розрахунки за газ, обов'язкове інвестування 50% прибутку підприємства або 4% його балансової вартості в модернізацію мереж і посилення контролю над безпекою газопостачання. За даними "Кес-холдинга", сьогодні загальний рівень зношування газорозподільних мереж України становить 55-60% і для їхньої модернізації протягом найближчих 30 років необхідно близько $10 млрд.
Прес-секретар Мінпаливенерго Костянтин Бородін учора пояснив, що нові договори оренди газових мереж передбачають можливість розриву у випадку, якщо інвестори не будуть вкладати призначені кошти в розвиток мереж. Нагадаємо, ця умова привела до конфлікту між "Газом України" та орендарями газових мереж, які до останнього часу відмовлялися підписувати додаткову угоду, посилаючись на те, що вона обмежує їхні права.
Слід зазначити, що угода між "Газом України" і компанією "Газекс-Україна" була підписана після того, як Генпрокуратура оголосила результати перевірки підприємств газопостачання і газифікації, проведеної за дорученням прем'єр-міністра Віктора Януковича, яке він дав після вибуху житлового будинку в Дніпропетровську 13 жовтня. У підсумку були порушені кримінальні справи за статтями "зловживання владою або службовим становищем, що спричинило важкі наслідки" і "службова недбалість".
На думку члена комітету з ПЕК Верховної ради V скликання Михайла Волинця, можливість втрати контролю над облгазами змусить орендарів газових мереж дотримувати умов контракту з "Газом України". "Ніхто не захоче втратити прибутковий бізнес. Наприклад, оборот тих облгазів, які контролює в Україні Віктор Вексельберг, оцінюється в $80-100 млн на рік", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас