Експерт: Українська економіка "проковтне" ціну на газ в 200 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українська економіка "проковтне" ціну на газ в 200 дол.

Енергетика
186
Директор Інституту економічних досліджень і політичних комунікацій Ігор Бураковський вважає, що українська економіка витримає підвищення ціни на газ до 180-200 доларів.
"180-200 доларів - адекватна ціна за газ. Українська економіка, зокрема металургійна галузь, без проблем "проковтне" таку ціну. Проблеми можуть виникнути тільки в хімічній промисловості, для якої газ є не просто паливом, а ще і сировиною, необхідною для виробництва", - заявив Бураковський.
За його оцінками, інші галузі економіки також повністю зможуть витримати такі виплати за газ, крім уже названої хімічної промисловості, зокрема, виробники добрив, для яких "блакитне паливо" є не просто паливом, а основним виробничим ресурсом.
Бураковський також відзначив, що довгострокові прогнози складно робити через неможливість оцінки економічної діяльності і фінансової заможності окремих державних підприємств.
Раніше повідомлялося, що собівартість газу на кордоні України в першому півріччі 2008-го складе близько 160 дол., а в другому - перевищить 180 дол.
27 листопада, Гурбангули Бердимухамедов одержав 40-відсоткову надбавку до чинної за контрактом на 2008 рік ціни.
За рахунок погіршення економіки цих контрактів Газпром розраховує до 2028 року зберегти статус головного покупця газу Туркменії в умовах наполегливих вимог Євросоюзу і США про допуск західних компаній до ресурсів країни.
Газпром погодився платити в середньому 140 дол. за туркменський газ. Додаткове фінансове навантаження ляже на плечі України, вважають російські експерти.
Закладена в український бюджет-2008 розрахункова ціна імпортного газу - 160 доларів за тисячу кубометрів - неактуальна. Втім, важкі переговори між Газпромом та урядом України ще мають бути.
За підрахунками українських експертів, збільшення ціни на газ із Туркменії на 30% приведе до збільшення ціни для України більш ніж на 50%.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас