Словаччина вводить євро в якості офіційної державної одиниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словаччина вводить євро в якості офіційної державної одиниці

Валюта
297
28 листопада, народна рада Словаччини схвалила закон про введення в країні європейської грошової одиниці - євро.
Законом передбачено, зокрема, забезпечення юридичних і технічних умов, здійснення контролю над процесом переходу з національної валюти, словацької крони, на євро. Відповідно до вимог закону, банки зобов'язані обміняти дрібні монети крони на євро протягом шести, а банкноти - протягом дванадцяти місяців після введення євро.
Національної банк Словаччини буде здійснювати обмін дрібних монет протягом п'яти років, а банкноти - без тимчасового обмеження. Термін подвійного грошового обігу готівки, коли паралельно з євро в обігу будуть перебувати і словацькі крони, і коли можна буде видавати винятково євро, обмежений 16-ма календарними днями з моменту введення євро. Обов'язкове подвійне зазначення цін - у кронах і у євро - повинно бути введене протягом 30 календарних днів з моменту встановлення конвертаційного курсу, а завершено - через рік після введення євро.
Законом передбачене також дотримання правил і обов'язків у процесі переходу на євро, причому контрольним органам за порушення дозволено накладати штрафи до 1,5 тис. євро на фізичні особи і до 15 тис. євро - на юридичні особи.
Схвалений закон набуде чинності з 1 січня 2008 року, щоб окремі його положення вже діяли від дня встановлення конвертаційного курсу. Імовірно, це відбудеться в червні 2008 року. Більшість інших положень закону набудуть чинності від дня введення євро, що передбачається з 1 січня 2009 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас