Експерти назвали ціну на імпортований Україною газ в 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали ціну на імпортований Україною газ в 2008 році

Енергетика
312
Провідні нафтогазові експерти вважають, що ціна на імпортований Україною природний газ в 2008 році буде перебувати в діапазоні 160-200 дол. за тис. куб. м.
Так, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизуллін вважає, що "ціна на імпортований Україною газ в 2008 році буде перебувати в діапазоні від 160 до 200 доларів за тисячу кубометрів. Незважаючи на розширення "вилки" можливих цін, наслідки для української економіки не будуть згубними. Вартість енергоносіїв для українських підприємств буде як і раніше залишатися нижчою, ніж для конкурентів. Світові ціни на енергоносії, у т.ч. й експортні ціни російського газу, також виростуть в 2008 році. До того ж, домовленість про поступовість підвищення цін до середньоєвропейського рівня для України, імовірно, залишиться в силі".
Начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії Dragon Capital Андрій Беспятов вважає, що "підвищення середньої ціни за туркменський газ до 140 доларів за тисячу кубометрів в 2008 році з 100 доларів за тисячу кубометрів в 2007 році не може не відбитися на Україні. З огляду на нову угоду Газпрому з Туркменістаном, не буде великим подивом побачити збільшення ціни на імпортний газ на 40-50%, до 180-200 доларів за тисячу кубометрів".
При цьому він додав: "У той же час, більш дорогий імпортний газ дозволить місцевим незалежним виробниках газу продавати свою продукцію за вищими цінами. Ефект для газодобувних компаній з державною часткою власності буде менш очевидним. Уряд, швидше за все, підніме ціну на газ власного видобутку, але ще не відомо на скільки".
Як відзначив аналітик інвестиційно-фінансової групи Сократ Костянтин Лєснічний, Газпром підводить Україну до розуміння того, що ціна газу на наступний рік не буде сформована на рівні 160 дол. за тис куб. м, як це декларувалося раніше.
"Усе буде залежати ще і від того, який газ буде проданий Україні, адже російський газ дорожчий і коштує 225 доларів за тисячу кубометрів, у той час як туркменський - 140 (середньозважена ціна за рік). Дотримуючись слів Путіна про поетапне підвищення ціни на газ, можна припустити, що ціна 160 доларів за тисячу кубометрів може залишитися в першому півріччі і до кінця року може досягти 180-200 доларів за тисячу кубометрів".
"За нашими оцінками, критичною для України є саме ця позначка. Хімічні активи і цементні заводи можуть постраждати найбільше через високу частку газу в собівартості продукції", - додав він.
У свою чергу, керівник економічних програм Центру корпоративних досліджень В'ячеслав Бутко прокоментував останні домовленості Газпрому і Туркменістану про підвищення в 2008 році цін на газ так: "Це цілком очікувана подія - кон'юнктура світових енергетичних ринків залишала мало надій на збереження ціни туркменського газу для Газпрому на рівні 100 доларів за тисячу кубометрів. Це, як стверджував Ленін у праці Матеріалізм і емпіріокритицизм - "об'єктивна реальність, що існує незалежно від людської свідомості".
При цьому він додав, що "крім того, фактично Україна стала заручницею великої геополітичної гри - Туркменістан дав зрозуміти, що Росії прийдеться платити за його газ більше і тільки в цьому випадку російський проект Прикаспійського газопроводу виграє в змаганні з американсько-європейським Nabucco. Прикаспійський газопровід планується прокласти по східному березі Каспію з Туркменістану через Казахстан у Росію. За попередніми розрахунками, 360 км трубопроводу пройдуть територією Туркменістану".
"Заява туркменської сторони про подорожчання газу - це спроба одержати всі можливі преференції за участь Туркменістану в проекті Прикаспійського газопроводу. Угода про нього практично підписана, але справжній торг за Прикаспійський газопровід починається тільки зараз. Підвищенням закупівельних цін на 30-50%% Президент Туркменістану дає зрозуміти, що він згодний на російський проект, але на певних умовах. На жаль, це відіб'ється на Україні, але вплинути на цей процес із Києва неможливо", - додав експерт.
ВАТ Газпром (Росія) домовився з Туркменістаном про підвищення ціни на імпортований газ до 130 дол. за тис. куб. м у першій половині 2008 року з 100 дол. за тис. куб. м в 2007 році. Ціна на друге півріччя 2008 року визначена на рівні 150 дол. за тис. куб. м.
Нагадаємо, Газпром перепродує основну частину середньоазіатського газу, у якому домінує туркменський, в Україну. Україна купує газ у фірми-посередника, половина якої належить Газпрому, і розраховувала, що колишні російсько-туркменські домовленості залишаться в силі.
Ціна на газ в 2008 році для України поки не погоджена. Раніше у відносинах між РФ і Туркменістаном діяв трирічний контракт до 2009 року, відповідно до якого вартість газу була встановлена на рівні 100 дол. за тис. куб. м.
Росія в останні роки підвищує ціну газу для суміжних держав, однак у різному масштабі. Через це Захід обвинувачує Кремль у використанні експортних можливостей для тиску на нелояльні країни, такі як Україна і Грузія.
Президент РФ Володимир Путін недавно пообіцяв Україні "м'який" перехід на ринкові умови постачання енергоносіїв. Оскільки при постачанні в Україну російський газ змішується з туркменським, подорожчання останнього може привести до підвищення цін для української сторони. Так, у зв'язку з подорожчанням туркменського газу з 1 січня 2007 року ціна для України здійнялася з 95 до 130 дол. за тис. куб. м.
Відповідно до міжурядових угод, російський газовий холдинг забезпечує транзит туркменського газу територією Росії в Україну.
Раніше представники Газпрому заявляли, що ціна газу для України в 2008 році може скласти 160 доларів за тисячу кубометрів, якщо сторони підпишуть угоду про поетапний перехід на середньоєвропейську ціну до 2011 року.
Середньоєвропейська ціна на газ може досягти 300 доларів за тисячу кубометрів уже в 2008 році.
До січня 2006 року газ в Україну поставлявся за ціною 50 дол. за тис. куб. м, із січня 2006 року - 95 дол. за тис. куб. м, а із січня 2007 року - 130 дол. за тис. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас