Чому великі західні банки не йдуть в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому великі західні банки не йдуть в Україну

809
На українському банківському ринку бум злиттів і поглинань. У листопаді кіпрський Bank of Cyprus купив Автозазбанк (75-е місце в рейтингу НБУ за обсягами активів), шведська фінансова група SEB придбала Факторіал-Банк (54-е місце). Про плани купити Кредитпромбанк (входить у двадцятку банків за розмірами активів) заявили в грецькому Bank of Piraeus.
Вихід на український ринок двох банків з Південної Європи і покупка шведами ще одного вітчизняного активу (два роки тому SEB придбала банк "Ажіо") - не збіг, а стратегія розвитку невеликих європейських банків. У Центральній Європі Piraeus і Bank of Cyprus практично не представлені - занадто висока конкуренція із зубрами глобального фінансового ринку на кшталт HSBC, Citibank або UBS. Група SEB - найбільша в Скандинавії, але і вона далі ринків Прибалтики та України не просунулася.
Україна для греків і шведів - досить привабливий ринок з невисоким рівнем конкуренції. Обсяг української банківської системи (сума активів всіх банків) - близько $100 млрд, для дрібних, за світовими мірками, Piraeus, SEB і Bank of Cyprus - це досить високий показник. Та і вартість вітчизняних банків невелика: за Автозазбанк, наприклад, кіпріоти віддали всього EUR52 млн. Вартість Кредитпромбанку аналітики оцінюють в $700-800 млн - така сума по плечу навіть невеликому європейському банку.
В Україні діють тільки три великих, за світовими мірками, банки: Citibank, ING Bank (обоє працюють із корпоративними клієнтами, переважно транснаціональними компаніями) і BNP Paribas, що активно освоює невеликі ринки, що розвиваються. Сумарний щорічний дохід банківської системи в Україні не перевищує $4-5 млрд, або в середньому по $20-30 млн на один банк. Перший ешелон (перші 15 банків по активах) заробляє $3 млрд (тобто на один великий український банк у середньому припадає по $200 млн доходу на рік). Для JP Morgan, HSBC, Merrill Lynch Bank з активами $0,5-1 трлн і доходами в $50-60 млрд щорічно український ринок ще занадто малий.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас