З Україною зіграли в монополію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Україною зіграли в монополію

Енергетика
611
Олексій Міллер перекрив Україні всі можливості для переговорів про дешевий газ
Надії України на збереження цін на туркменський газ у наступному році вчора розвіяв російський "Газпром". Газова монополія домовилася з Туркменією підвищити закупівельні ціни на її газ у першому півріччі 2008 року до $130, а в другому і до $150 за тис. кубометрів. Оптимістична ціна $147,5 за тисячу кубометрів, на якій наполягала під час переговорів з "Газпромом" українська сторона, уже недосяжна. Не виключено, що вона буде вищою і $160, уже закладених в український бюджет. "Газпрому" же домовленості з Туркменією допоможуть зберегти контроль за транспортуванням середньоазіатського газу в Європу до 2028 року, а його витрати покриють українські споживачі.
Учора глава "Газпрому" Олексій Міллер в Ашхабаді підписав доповнення до контракту на закупівлю туркменського газу. Як повідомили в монополії, у першому півріччі 2008 року вона буде закуповувати його по $130 за тис. кубометрів, у другому - по $150, а з 1 січня 2009 року – "за формулою ціни на ринкових принципах". Як пояснило джерело в "Газпромі", формула ціни буде визначена, виходячи із середньої ціни за півроку на ринках ЄС, Росії і СНД. Уточнити її конкретні значення він не захотів. Середня ціна в Росії на 2009 рік складе $80-90, у ЄС - $360-380 за тис. кубометрів.
Таким чином, "Газпром" другий рік іде на істотне збільшення вартості туркменського газу - торік ціна на вимогу Туркменбаші Сапармурата Ніязова виросла з $65 до $100 за тис. кубометрів. Вона повинна була зберегтися до кінця 2009 року. Нагадаємо, що раніше заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявляв, що монополія підписала з Туркменією угоду, у якій зафіксовані ціни на 2006-2009 роки, і підстав для її перегляду немає. А заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв взагалі пояснив, що переглянути ціни на туркменський газ неможливо, оскільки Туркменія торік уже підвищила їх на $35 за тисячу кубометрів, що і так "занадто багато". Пообіцяли зберегти ціни на газ українській делегації і самі представники "Туркменнафтогазу".
Але вже минулого тижня глава "Газпрому" заявив про можливості чергового підвищення ціни на туркменський газ. "Газпром" погодився на нього, на диво, легко. Але вимогу випереджала масштабна кампанія президента Гурбангули Бердимухаммедова зі всебічного відкриття Туркменії для світового співтовариства. За останні півроку новий лідер провів цілу низку переговорів з європейськими та американськими чиновниками. У результаті у вересні на 62-й сесії Асамблеї ООН у Нью-Йорку Гурбангули Бердимухаммедов заявив про необхідність підвищення закупівельних цін на газ до 50%.
З урахуванням того, що весь туркменський газ перепродується "Газпромом" Україні, головним у даній ситуації для Росії стала не економіка туркменських контрактів, а необхідність зберегти контроль над газовими потоками країни. "Сьогодні найбільші шанси зайняти місце прем'єр-міністра в Юлії Тимошенко. Тому "Газпрому" однаково, скільки буде платити Україна за газ. Можна навіть сказати більше - чим дорожчим буде газ для України, тим з геополітичної точки зору для Росії краще", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. А директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов відзначає, що при нинішніх цінах на туркменський газ Україна буде платити по $160 за тисячу кубометрів у першому півріччі і до $180 за тисячу кубометрів у другому. Нагадаємо, що держбюджет на наступний рік розрахований виходячи із ціни в $160. "Якщо подорожчання відбудеться, низка підприємств - зокрема, теплоелектростанції, що працюють на газі, можуть виявитися у важкому становищі", - упевнений пан Шевельов.
Втім, сам "Газпром" від збільшення цін на туркменський газ для України тільки виграв. Погоджуючись на збільшення цін на 30-50%, Росія зажадала натомість підтвердження контракту, укладеного в 2003 році на 25 років. Він передбачає закупівлю в Туркменії до 80 млрд кубометрів газу в рік, починаючи з 2009 року. Це при тому, що цього року в цілому країна планує добути тільки 70 млрд кубометрів газу, а до 2030 року довести до 250 млрд.
Додатково підсилити свої позиції "Газпром" розраховує і за рахунок оперативного початку будівництва Прикаспійського газопроводу. Угода щодо проекту з Туркменією дотепер не підписана. Але джерело в "Газпромі" запевнило, що проект стартує вже на початку 2008 року, поза залежністю від долі документа. Монополія сподівається, що газопровід буде готовий раніше, ніж Транскаспійський (в обхід Росії), обговорення якого Туркменія почала з Казахстаном.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас