Литвицький: Нацбанк разом з урядом повинні почати відчутніші кроки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Нацбанк разом з урядом повинні почати відчутніші кроки

Казна та Політика
226
Для поліпшення платіжного балансу України Кабінету міністрів необхідно збільшити темпи приросту прямих інвестицій.
Таку думку висловив РБК-Україна керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
"Нацбанк разом з урядом повинен почати більш відчутні кроки, щодо зміни структури профіциту фінансового рахунку: зменшити темпи зростання приватного боргу, і збільшити темпи приросту прямих інвестицій", - сказав він.
За словами експерта, на сьогодні негативне сальдо торговельного балансу вийшло за позначку 4 млрд. дол. (з початку року) і рухається до нового максимуму в 5 млрд. дол. Відповідні показники балансу товарів становлять 6 млрд. дол. і 7 млрд. дол.
Також Литвицький відзначив істотне збільшення запозичень. "Так багато, як у жовтні, протягом одного місяця банки і корпорації ще не позичали ніколи (2 млрд. 115 млн. дол.), - сказав він.
При цьому експерт підкреслив, що відсутність різкого гальмування інвестиційної динаміки в ІІІ кварталі (інвестиції в основний капітал виросли порівняно з ІІІ кварталом торік на 28,5%) імовірно не сповільнить збільшення дефіциту поточного рахунку в ІV кварталі (з урахуванням вмісту на існуючому рівні темпів зростання ВВП та усе ще масштабного збільшення споживчого попиту). Литвицький додав, що за останніми даними, збільшення середньої заробітної плати в жовтні склало 15,6% до жовтня минулого року, що на 3,3% перевищує показник вересня.
За його словами, зміни в торговельному і зокрема товарному балансах продовжують діяти убік ослаблення фундаменту стабільності обмінного курсу. Ревальваційний потенціал гривні перебуває на менш високому рівні. Про це свідчить зменшення темпу зростання профіциту зведеного платіжного балансу і відповідна деінтенсифікація поповнення валютних резервів, підкреслив Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас