Венесуела закликає відмовитися від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела закликає відмовитися від долара

Валюта
219
Венесуела у вівторок закликала відмовитися від розрахунків цін на нафту в доларах США, тому що американська національна валюта негативно позначається на купівельній спроможності країн-експортерів "чорного золота". Інформацію про це повідомляє агентство Reuters.
Міністр енергетики Венесуели Рафаель Рамірес (Rafael Ramirez) звинуватив США в рекордному збільшенні цін на нафту, відзначивши, що політичний тиск із боку Вашингтона на деяких експортерів "чорного золота" сприяв руху цін убік 100-доларової позначки. На думку Раміреса, Організації країн-експортерів нафти, ОПЕК, варто встановлювати ціни, використовуючи валютний кошик. Це розумніше, ніж прив'язувати ціну лише до долара.
Рамірес знову підтвердив позицію Венесуели, озвучену президентом країни Уго Чавесом (Hugo Chavez) на саміті ОПЕК. Проте надії, що пропозиція одержить підтримку всіх членів ОПЕК, немає.
Рамірес знову згадав про слабості американського долара. "Нафта коштує $100 за барель, але який долар ми маємо на увазі? Долар, над яким усі сміються", - сказав венесуельський міністр. На його думку, "долар знецінюється і спотворює ситуацію на ринку нафти, оскільки фінансова криза вже стукає у двері США".
Цього року курси основних світових валют виросли відносно американського долара, і деякі економісти висловлюють побоювання, що кредитна криза може підштовхнути економіку США до рецесії. Хоча більшість фахівців схильні вважати американську економіку досить сильною, щоб впоратися з нинішніми проблемами.
Занепокоєння щодо низького рівня запасів нафти в Північній півкулі взимку також сприяло збільшенню цін на нафту. Проте, трейдери говорять, що ринок враховує премію у зв'язку з активною кампанією США, спрямованою проти ядерної програми Ірану.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас