Fitch: Зростання ВВП в Україні в 2008 р. очікується на рівні 6,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Зростання ВВП в Україні в 2008 р. очікується на рівні 6,5%

Казна та Політика
194
Реальне зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в 2007 році очікується на рівні 7% , а в 2008 році - на рівні 6,5%, говориться в аналітичних матеріалах Міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Відповідно до матеріалів, наданих учасникам конференції, організованої Fitch у Києві у вівторок, серед позитивних факторів, що характеризують ситуацію в Україні, високе економічне зростання, невисокий державний борг і резерви, що швидко ростуть.
Серед ризиків для економіки країни Fitch вказує на відносно високу інфляцію, слабкий швидко зростаючий банківський сектор, швидке збільшення зовнішніх запозичень.
Крім того, серед негативних факторів впливу на економіку Fitch відзначає невизначеність перспектив у питанні цін на газ і структурні недоліки.
У матеріалах Fitch вказується, що високе економічне зростання України підтримують державні фінанси: скорочення сукупного держборгу до рівня значно нижчого середнього значення для країн з рейтингами категорії "ВВ" є ключовим сприятливим фактором кредитоспроможності.
За оцінкою Fitch, дефіцит бюджету України в 2007 році може скласти 2,8% ВВП, а в 2008 році - 3%. При цьому інфляція за підсумками поточного року може скласти 12%, а в 2008 році сповільнитися до 10%.
Крім того, Fitch прогнозує, що золотовалютні резерви України за підсумками 2007 року складуть $31,2 млрд, а за підсумками 2008 року - $32,6 млрд.
У той же час, за оцінками агентства, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за підсумками поточного року складе 3% ВВП, а в 2008 році - 3,5% ВВП.
"Підтримка податкової бюджетної дисципліни допоможе стримувати інфляційний тиск", - відзначається в матеріалах Fitch.
За оцінкою агентства, курс гривні залишиться стабільним в 2007 і в 2008 роках: на рівні 5,05 грн за $1. При цьому рівень сукупного держборгу також практично не зміниться: за підсумками 2007 року він прогнозується в розмірі 13,7% ВВП, а в 2008 році - 13,8% ВВП.
Щодо дефіциту поточного рахунку в матеріалах Fitch відзначається, що основні ризики в короткостроковій перспективі пов'язані із цінами на газ і сталь.
У матеріалах Fitch щодо банківського сектора відзначається, що швидкому зростанню цієї сфери сприяє розвиток економіки і різке збільшення попиту на кредити: рівень проникнення банківських послуг у країні залишається помірним, особливо в сегментах обслуговування фізосіб.
"Присутність іноземних банків повинна забезпечити швидку внутрішню передачу сучасних технологій управління кредитними ризиками...Крім того, іноземні материнські банки, імовірно, зможуть забезпечити додаткове джерело зовнішньої фінансової підтримки", - відзначається в матеріалах Fitch.
За оцінкою агентства, фрагментованість сектору ускладнює досягнення банками ефективності від масштабу діяльності, а також ускладнює нагляд за кредитно-фінансовими установами.
За оцінкою Fitch, масштабні інвестиції в розвиток філіальних мереж в останні роки обумовлюють високий показник співвідношення витрат до доходів у більшості середніх і невеликих банків.
"При відсутності істотних втрат по кредитах, прибутковість сектора, швидше за все, буде поступово підвищуватися", - відзначається в матеріалах.
У той же час, на думку аналітиків Fitch, швидке збільшення кредитування формує кредитні та операційні ризики, але сприятливе кредитне середовище підтримує якість активів.
"У випадку економічного спаду ймовірне збільшення проблем кредитів", - відзначається в матеріалах.
При цьому Fitch відзначає, що база фондування кредитних фінансових установ має занадто короткі терміни погашення: пасиви з термінами погашення більше одного року не перевищують 20-30% загального позикового фондування.
"Fitch вважає ліквідність сектору потенційно вразливою", - відзначається в матеріалах.
За оцінкою агентства, висока частка валютного кредитування підсилює кредитні ризики у випадку зниження курсу гривні.
Щодо капіталізації банків, у матеріалах відзначається, що Fitch розцінює її як невисоку з урахуванням швидкого зростання.
"Продовження швидкого зростання, імовірно, буде чинити додатковий тиск на капітал, принаймні, у деяких банках", - вказується в матеріалах Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас