ДКЦПФР знищить ринок котирувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР знищить ринок котирувань

Фондовий ринок
706
Як стало відомо "i", у Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) з'явився проект рішення, відповідно до якого всі біржі будуть зобов'язані проводити торги тільки за схемою поставки проти платежу (DVP).
Бажання комісії ввести для брокерів обов'язковою умовою торгівлю за цією схемою підтверджують учасники ринку. За словами голови правління Міжрегіонального фондового союзу (МФС) Миколи Швецова, "ДКЦПФР хоче переломити ситуацію на фондовому ринку і ввести обов'язкову схему поставки проти платежу". За його даними, всі біржі уклали із МФС договори на надання послуг з технології DVP. Експерт вважає, що до введення цієї технології як обов'язкової необхідно визначитися щодо спірних понять. "На обивательському рівні ця технологія зрозуміла, але виникає низка питань, які необхідно врегулювати в нормативному документі ДКЦПФР. Наприклад, складно говорити про одночасну поставку цінних паперів та їхню оплату, адже гроші можуть бути перераховані протягом банківського дня. А питання з поставкою цінних паперів ще більш невизначене. У багатьох країнах вважається, що угода відбулася, якщо депозитарій переводить папери з рахунку одного хоронителя на рахунок іншого. Але покупець одержить їх на свій рахунок, відкритий у хоронителя, теж не відразу", - сказав "і" пан Швецов.
За його словами, робити обов'язковою тільки цю схему недоцільно, адже на більшості ринків працює як технологія поставки проти платежу, так і схема вільної поставки.
За словами генерального директора ІК "Драгон Капітал" Дмитра Тарабакіна, будь-яке необдумане рішення не принесе користі ринку: "Не думаю, що це торкнеться ринку котирувань, тому що там стоять пропозиції і у гривні, і у валюті. Оскільки в Україні існує певний валютний режим, то визначення поставки проти платежу через валюту неможливо, а нерезиденти - це 75-80% всіх грошей на фондовому ринку".
У місцевих розрахунках обов'язкові DVP не створять істотної проблеми для учасників ринку. "Поки ринок заявок, що припускає поставку проти платежу, не працює, але учасники ринку до нього готуються, потрібно проробити велику роботу на рівні бек-офісів та IT-відділів. Через кілька місяців ми будемо до цього готові", - стверджує пан Тарабакін.
Генеральний директор ІК "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа вважає, що на повний перехід до системи поставки проти платежу ринку знадобляться роки: "Швидше за все, DVP повинен працювати як ринок заявок на ПФТС. Цей крок наближає нас до створення системи безризикових розрахунків, так що ідея гарна, прогресивна. Але для учасників ринку ринок DVP повинен бути можливістю, а не зобов'язанням".
Автори: Олександр ДУБІНСЬКИЙ, Реґіна ДАЦЮК
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас