Замороження цін на бензин в Росії загрожує масовим закриттям АЗС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замороження цін на бензин в Росії загрожує масовим закриттям АЗС

Енергетика
242
Проведена в понеділок нарада глави Міністерства промисловості та енергетики (Мінпроменерго) РФ Віктора Христенка з керівництвом нафтових компаній про перспективи паливного ринку до весни 2008 р. викликала шок у дрібних трейдерів, пише сьогодні газета "Коммерсантъ".
Дані Росстату показують, що роздрібні ціни на бензин у листопаді рекордно росли, але домовленість великих компаній і Білого дому про припинення підвищення цін уже обнулила прибутки роздробу на АЗС. На думку трейдерів, у випадку заморожування цін до березня 2008 р. ринок чекає хвиля банкрутств і поглинань бізнесу незалежних АЗС нафтовими компаніями.
За даними статистичного відомства, з 6 до 12 листопада ціни виросли на 0,6% - це найвищий показник з початку 2007р. При цьому середні оптові ціни на базовий 92-й бензин у листопаді виросли на 5,4%. Як повідомляє інформцентр "Кортес", наприкінці жовтня тонна 92-го бензину в середньому по Росії коштувала 19 508 руб., на початку листопада - 20 730 руб. До 19 листопада оптова ціна виросла до 21 870 руб., майже досягши роздрібної і фактично обнулила роздрібну маржу. "Роздрібна ціна теж піде нагору. Наскільки - це питання домовленості нафтовиків з урядом", - заявив "Комерсантові" директор з розвитку ІЦ "Кортес" Павло Строков.
У Федеральній антимонопольній службі (ФАС) РФ закликали не драматизувати ситуацію, тому що в незалежних компаній досить накопиченого ресурсу. "Немає катастрофи в тому, що маржа піде в мінус. З 2006р. маржа була досить значною, у два-три рази вища, ніж в 2005 р. Коли оптові ціни знижувалися, ми не смикали компанії і не змушували знижувати роздрібні ціни. Зараз вони починають скаржитися. Але якщо ви не знижуєте ціни на роздробі, коли опт знижується, то не треба протестувати, коли він росте", - цитує газета главу управління ПЕК ФАС Олександра Пироженка.
Нагадаємо, у понеділок, 19 листопада, глава Мінпроменерго Віктор Христенко провів закриту нараду із главами найбільших нафтових компаній, на якій про непідвищення роздрібних цін на моторне паливо говорилося як про консенсус уряду і виробників. "Ми в шоці від такої позиції уряду. Нафтові компанії підвищують ціни, а роздріб піднімати не можна, тому що є політичний наказ. Для багатьох незалежних - це смерть", - переконаний віце-президент Російської паливної асоціації Євген Аркуша.
Уперше мораторій на збільшення цін на АЗС був оголошений у вересні 2005 р. Торік нарада з нафтовиками також проводилася, однак того разу обійшлося без оголошення про заморожування цін. Як заявляв Герман Греф, що був у той час главою Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) РФ, основним регулятором цін на паливо повинні були стати економічні механізми, зокрема біржа нафтопродуктів. Але минув рік, а нафтопродуктової біржі немає дотепер. Днями МЕРТ оголосив про те, що як майданчик для організації паливних торгів обрана біржа "Санкт-Петербург". Однак коли торги почнуться, невідомо.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас