Гривня на межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня на межі

Валюта
7932
Учора вартість гривні на міжбанківському валютному ринку досягла максимуму - місячний ресурс подорожчав до 7-11%. Експерти пояснюють рекордний стрибок нестачею гривні на ринку після введення Нацбанком нового нормативу резервування коштів і вилучення надлишкової гривневої маси. Це, за словами експертів, означає, що на ринку більше не буде дешевої гривні, що підвищить кредитні ставки невеликих банків.
З початку тижня на міжбанківському валютному ринку зафіксоване різке подорожчання гривневих ресурсів. За даними інформаційно-дилінгової інтернет-системи UkrDealing.com, якщо в минулу четвер-п'ятницю гривневий овернайт (overnight) коштував 0,15%/1,5% - 0,75%/2,5%, то в понеділок підскочив до 1,25%/2,5%, у вівторок - 3,5%/8%, досягши в середу свого максимуму - 5,5%/11%. Аналогічну динаміку показав і індекс гривневих ресурсів KievPrime (див. графік). У підсумку ціна гривні перевищила вартість долара (у середу - 5,25%/6,5%), що ще минулого тижня був в десять разів дорожчий від гривні.
Цю ситуацію банки пов'язують із прийнятою Нацбанком на початку місяця постановою №403, спрямованою на боротьбу з інфляцією. Тоді НБУ підняв ставки рефінансування до 12-12,5%, зробивши недоступними свої ресурси для банків, а з метою вилучення надлишкової гривневої ліквідності підвищив ставки депозитних сертифікатів з 1,5-4,5% до 5-7%. Це зробило банківські вкладення на рахунки НБУ більш вигідними, ніж кредитування на міжбанку. А найбільш істотний вплив на ринок зробило включення до складу зобов'язань, які підлягають резервуванню (4% від суми), коштів, залучених від банків-нерезидентів. На початку листопада НБУ повідомив, що до 1 липня банки нагромадили зовнішній валютний борг у розмірі $21,205 млрд. Тому даною нормою НБУ вилучив у банків понад 4,3 млрд грн. "НБУ ввів норматив резервування, тому виник дефіцит гривні на ринку, але банки знайшли вихід - почали достроково погашати сертифікати, і гривня почала з'являтися, - розповів Ъ дилер готівкової валюти одного з банків. - Зараз банки будуть продавати долар, щоб мати гривню для балансу перед новорічними святами". У підсумку вже вчора гривневий овернайт подешевів до 2%/7%.
Втім, місячний гривневий ресурс учора продовжив дорожчати - з 5%/8% до 7%/11%, підтвердивши збереження дефіциту гривні. "Надлишкова гривнева ліквідність у результаті прийняття цієї постанови пройшла, і вона відновилася до нормальної, - визнав виїмку коштів з банківської системи глава ради НБУ Петро Порошенко. - Я не вважаю, що сьогодні в нас є які-небудь передумови кризи ліквідності".
Додатковим фактором підвищення вартості гривні, на думку начальника управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Еріка Наймана, став початок роботи індексу KievPrime . "Банки зараз притираються до того, як котирувати гривню. Спочатку в KievPrime трохи нестандартні умови, тому банки намагаються зрозуміти, як торгувати гривнею між собою, але ставка по гривні не буде дуже низкою. Ставки будуть триматися на рівні 3-5%,- упевнений він.- Нацбанк вилучив 2-3 млрд грн, що поступово висмикує ринок з ненормального стану, коли овернайт по гривні коштував близько 1-2%, а Libor - 4-5%".
Дефіцит гривні на ринку означає її подорожчання для кінцевих позичальників, відзначають банки. "Гривня зафіксується на розумному рівні. Овернайт буде в межах 3%, місячний ресурс - 5-7%. Графік погашення депозитних сертифікатів говорить про те, що цього року досить велика сума повернеться з Нацбанку і буде якесь надходження коштів у банківську систему", - вважає начальник управління казначейства і фінансових установ ОТП Банку В'ячеслав Молодкін. На думку експертів, нестача гривні на міжбанку приведе до зростання ставок по кредитах для клієнтів невеликих банків. "На великих банках це навряд чи відіб'ється, тому що витрати не особливо збільшуються. У них було багато гривні, що зараз пішла на резервування, - говорить заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко. - А в невеликих банків можуть бути проблеми".
Коливання індексу KievPrime у листопаді, %
Джерело: Reuters
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас