Які будинки побудує Президент українцям за мільярд? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які будинки побудує Президент українцям за мільярд?

Нерухомість
385
От уже більше двох тижнів минуло із часу підписання Віктором Ющенком Указу про будівництво в великих кількостях дешевого житла для українців. Але поки що жодна політична сила і практично жоден ЗМІ не замислилися, чим все це нам загрожує.
Тим часом бажання витратити піввідсотка ВВП - збуджує. Принаймні - це та сума, що не повинна пройти непомітно. Тому варто про це поговорити трохи докладніше. Отже.
Якщо відкинути риторику про прозорість та інші загальні речі, суть ініціатив Президента, за якими житло повинне стати доступним, зводиться до наступного. Держава планує удешевити квартири для споживача за допомогою:
- надання одноразової цільової державної допомоги для внесення першого внеску;
- відмови від залучення коштів населення, бюджетних коштів на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури.
Також пропонується створити умови для забудовників, які дозволять удешевити квадратний метр.
Тут Віктор Ющенко зупинився на наступних механізмах:
- безкоштовна видача землі у використання забудовникові земельних ділянок;
- своєчасне підведення магістральних та інших інженерних мереж до межі ділянки, на якій буде будуватися житло за рахунок власника мереж;
- створення поліпшених умов для імпортерів будівельних матеріалів і державна підтримка будівельних компаній з метою нарощування потужностей;
- будівництво забудовником житла, що буде мати невисоку вартість.
На все про все Віктор Ющенко планує витратити 0,5% ВВП. Поки що зовсім незрозумілі ні критерії, ні умови для доступного житла, ні орієнтовна площа соцквартир, ні категорії громадян, які будуть одержувати право на житло і держдопомогу. Але вже точно відомо, що парламентарії будуть намагатися підсилити захист прав власників іпотечних облігацій, збільшувати статутний капітал Державної іпотечної установи і знижувати витрати на оформлення переходу права власності на житло та одержання іпотечних кредитів. Також пропонується рекомендувати Нацбанку розглянути питання доцільності рефінансування комерційних банків під заставу іпотечних організацій.
Незважаючи на достатність механізмів, ініціативи Ющенко навряд чи допоможуть багатьом українським громадянам одержати жадану квартиру. Влада, як і колись, не може або не хоче боротися із причинами і всю міць свого інтелекту направляє на наслідки. Це однаково, що при переламаній нозі мазати хворе місце йодом, ніжно дути на нього і перев'язувати бинтом, замість того, щоб піти до костоправа.
Основна причина зростання цін на нерухомість полягає не в тому, що будівельні матеріали і робоча сила дорожчають, місцеві ради і власники мереж "луплять" величезні гроші із забудовників на свої рахунки, а будівельники орієнтовані на створення житла високої вартості. Без сумніву, все це має місце. Але це наслідки, похідні від роботи системи в умовах підвищеного попиту.
У ринковій економіці, навіть у таких недорозвинених умовах як в Україні, саме попит породжує зростання ціни. І не розуміти влада цього не може. Нерухомість і земля дорожчають через те, що соціальний прошарок, що повільно збільшується, населення, не знає, куди вкласти гроші для того, щоб зберегти і примножити їх.
Вітчизняні банки, які потроху починають працювати за західним принципом "якщо клієнт щось не хоче розповісти про себе - це не наш клієнт" у багатьох не викликають довіри. Якщо ти одержуєш зарплату або доход "чорним налом", ти підеш у банк в останню чергу. Тому що ймовірність знайомства з фіскальними органами після такого візиту збільшується в кілька разів.
Ринок акцій в Україні скоріше мертвий, ніж живий. Менеджерові із закупівельної мережі, що заробив "десятку зелені" на гарному відкаті від постачальника, не прийде в голову купувати акції "Маріупольського меткомбінату імені Ілліча". Так навіть якби він хотів це зробити, то він зіштовхнувся б із труднощами "непереборної сили".
З урахуванням нестабільності долара, у якому і циркулює по країні "чорний нал", тримати гроші "у панчосі" також нерозумно. Та і після пам'ятного багатьом падіння бакса до політики Нацбанку та уряду довіри немає. Возитися з переведенням бакса в євро також не особливо вигідно. От і залишається два варіанти: купувати або землю, або нерухомість. По-іншому зберегти гроші з надією примножити їх в Україні не можливо.
Тобто, питання ціни на нерухомість - це наслідок нерозвиненого фондового ринку; дуже поганої податкової системи, що робить невигідними "білі" доходи; відсутність можливості легалізації капіталів; недовіра українців до органів держвлади; корупція в бізнесі. Говорячи про корупцію, ми не маємо на увазі чиновників, які хабарничають.
Мова йде про відкати, які настільки поширені в середній менеджерській ланці, що без них не обходиться практично жодна угода. Саме в такий спосіб збільшується "чорна" грошова маса в кишенях більшості киян. Саме тому прихована інфляція росте з кожним роком. Якщо влада найближчим часом не буде хоча б намагатися викорінити перераховані вище фактори, всі спроби вирішити проблему дорожнечі нерухомості будуть невдалими.
Ну а тепер про якість "йоду" і "бинта", яким Ющенко буде намагатися лікувати хвору ногу українського суспільства. Запропонована система поки що сира, тобто остаточні висновки можна буде робити тільки після прийняття відповідних законів. Однак уже сьогодні можна виділити кілька ризиків, які зведуть "на ні" всі благі починання.
По-перше, як відомо, з дешевої рибки буває винятково дешева юшка. Здешевлення будматеріалів, помножене на українську безвідповідальність, може привести до приголомшливих наслідків. Яскравий приклад - будинки для чорнобильців, наспіх збиті в 1986 році, що нагадують гетто. Кому довелось побувати в цих спорудженнях, розміщених у селах під Києвом, знає, про що говорить автор. Будівельні компанії, яким все-таки треба буде заробляти, незважаючи на Указ Президента, будуть заощаджувати на всьому. Так що "хрущовка", у порівнянні з "ющенківкою", напевно здасться архітектурним досягненням всіх часів і народів.
По-друге, скільки б не говорили про прозорість конкурсів і "чистих руках", все це казки братів Грімм. Навіщо великій будівельній компанії, що і так успішно будує і продає, улазити в сумнівну аферу під гарантії досить ненадійного партнера - держави? Правильно - тільки за тим, щоб на паях із чиновниками "роздерибанити" певну суму. У протилежному випадку, охочих будувати "доступне житло" навряд чи знайдеться. У нинішніх умовах по-іншому шкурка не варта вичинювання.
По-третє, вся ця система на практиці буде нагадувати зграю птахів, що ретельно і старанно виколупує шматки їжі в пащі бегемота-держави. Квартири будуть братися на підставних осіб, швидко викуповуватися і продаватися на ринку вже за "нормальною" ціною. Про хабарі за потрапляння "у список Ющенка" і говорити не доводиться. Ніякі каральні заходи тут не допоможуть. В Україні система функціонує тільки так. І немає ніяких підстав думати, що в даному конкретному випадку вона буде працювати по-іншому.
По-четверте, є побоювання, що система буде функціонувати лише наполовину. Тобто, депутати, слухаючи Президента, у першочерговому порядку приймуть відповідні норми про здешевлення виробництва будматеріалів, держдопомогу будівельникам і пільговому імпорту, а про все інше "забудуть". Точніше, будуть дуже довго і виважено проробляти всі варіанти. У результаті "доступного житла" не буде, а от декілька десятків мільйонів хтось під шумок у кишеню покладе.
По-п'яте, немає ніякої гарантії, що державна організація, якій збільшать статутний капітал, і будуть активно використовувати в питаннях надання допомоги, не "помре" через років п'ять. Ну а всі щасливі власники допомоги і гарантій від держави не залишаться біля розбитого корита. Незважаючи на збільшення відповідальності держави, такий варіант виключати не можна, особливо в умовах політичної нестабільності.
Та і взагалі, якби надворі були 90-і, то можна було б із упевненістю стверджувати, що вся ця система розробляється саме для "кидка" у масштабах цілої держави. От і виходить, що в сухому залишку від ініціатив Ющенка, які знайшли настільки значне розуміння, маємо вже згадуване лікування перелому йодом і бинтами. Причому, немає ніяких гарантій того, що в пляшечці замість медзасобу не виявиться підфарбована водичка.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас