Вартість гривні на міжбанку досягла максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість гривні на міжбанку досягла максимуму

Валюта
1077
Учора вартість гривні на міжбанківському валютному ринку досягла максимуму - місячний ресурс подорожчав до 7-11%. Стрибок пояснюють нестачею гривні на ринку після введення Нацбанком нового нормативу резервування коштів і вилучення надлишкової гривневої маси.
З початку тижня на міжбанківському валютному ринку зафіксоване різке подорожчання гривневих ресурсів. За даними інформаційно-дилінгової інтернет-системи UkrDealing.com, якщо в минулу четвер-п'ятницю гривневий овернайт (overnight) коштував 0,15%/1,5% - 0,75%/2,5%, то в понеділок підскочив до 1,25%/2,5%, у вівторок - 3,5%/8%, досягши в середу свого максимуму - 5,5%/11%. Аналогічну динаміку показав і індекс гривневих ресурсів KievPrime. У підсумку ціна гривні перевищила вартість долара (у середу - 5,25%/6,5%), що ще минулого тижня був в десять разів дорожчий гривні.
Цю ситуацію банки пов'язують із прийнятою Нацбанком на початку місяця постановою №403, спрямованою на боротьбу з інфляцією. Тоді НБУ підняв ставки рефінансування до 12-12,5%, зробивши недоступними свої ресурси для банків, а з метою вилучення надлишкової гривневої ліквідності підвищив ставки депозитних сертифікатів з 1,5-4,5% до 5-7%. Це зробило банківські вкладення на рахунки НБУ більш вигідними, ніж кредитування на міжбанку. А найбільш істотний вплив на ринок зробило включення до складу зобов'язань, які підлягають резервуванню (4% від суми), коштів, притягнутих від банків-нерезидентів.
Це означає, що на ринку більше не буде дешевої гривні, що підвищить кредитні ставки невеликих банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас