ЮКОС остаточно ліквідовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЮКОС остаточно ліквідовано

Енергетика
227
Податківці поставили крапку в одній з найгучніших і суперечлих справ сучасної Росії – колись найбільша нафтова компанія ЮКОС перестала існувати як юридична особа 21 листопада 2007 року.
"Інспекція ФПС номер 46 видала мені свідоцтво про внесення в єдиний Держреєстр запису про ліквідацію юридичної особи за рішенням суду, датованого вчорашнім числом (21 листопада 2007 року)", - сказав конкурсний керуючий ЮКОСа Едуард Ребгун.
12 листопада Арбітражний суд Москви ухвалив рішення щодо припинення конкурсного провадження відносно нафтової компанії ЮКОС. Конкурсне провадження в справі ЮКОСа тривало 15 місяців. За цей час було реалізовано активів компанії на суму більше 800 мільярдів рублів.
Справа ЮКОСа почалося в 2003 році. На той час компанія перетворилася в одну з найбільших - за 1996-2003 роки їй вдалося ліквідувати прострочену заборгованість в обсязі 3 мільярдів доларів, знизити собівартість у рази і подвоїти видобуток.
У жовтні 2003 року главу компанії ЮКОС Михайла Ходорковського заарештували прямо в аеропорті буквально на трапі літака. Найважче з обвинувачень, пред'явлених йому, - розкрадання шляхом шахрайства в особливо великих розмірах і ухилення від сплати податків як підприємств, підконтрольних ЮКОСу, так і особисто Михайла Ходорковського.
У листопаді Ходорковський пішов з посади. "Як керівник, я повинен зробити все для виведення нашого трудового колективу з-під удару, спрямованого проти мене і моїх партнерів. Я йду з компанії. Впевнений, що високопрофесійна, згуртована команда досвідчених менеджерів за підтримкою ради директорів успішно впорається із завданням глобалізації бізнесу ЮКОС-Сибнафти, - заявив тоді Ходорковський.
Але глобалізації не вийшло. У всякому разі в тому вигляді, у якому це уявляв Ходорковський. Замість цього ЮКОС став говорити про банкрутство - уперше вже в 2004 році. Це було пов'язане із продажем активів Юнганскнафтогазу.
Тоді в банкрутство нафтового гіганта ніхто не вірив, а з боку світової громадськості все частіше звучала критика на адресу російської влади.
На думку західних експертів, "справа ЮКОСа" була розкручена винятково за політичними мотивами: нібито глава компанії став являти реальну загрозу діючій владі і надто захопився політикою. Однак російська влада із самого початку наполягала на економічному підґрунті справи.
Активи найбільшої компанії були розпродані на декількох аукціонах, і її фактичним спадкоємцем стала державна Роснафта, що вирвалася в лідери і завдяки покупці активів ЮКОСа і проведеному IPO.
Гроші, виручені від продажу активів у рахунок нарахованих ЮКОСу боргів остаточно надійдуть цього року. Їх уже розподілили на благі цілі - дороги і ЖКГ.
За даними сайту Ходорковського, екс-глава ЮКОСа до 22 листопада 2007 року провів в ув'язненні вже 1488 днів і відповідно до рішення суду сидіти йому залишилося 1432 дні. У в'язниці також перебувають його партнер по бізнесу Платон Лебедєв і екс-юрист тепер уже неіснуючої компанії Світлана Бахміна.
Багато представників керівництва компаній, пов'язаних з ЮКОСом, перебувають за кордоном, побоюючись переслідування.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас