Україна не отримає російський газ, поки не вирішить питання "Укртатнафти"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не отримає російський газ, поки не вирішить питання "Укртатнафти"?

Енергетика
179
Депутат Державної думи Росії, заступник голови Комітету з безпеки Віктор Ілюхін звернувся з листом до голови уряду РФ, міністра закордонних справ і голови Ради директорів компанії "Газпром" про порушення прав російських акціонерів українських підприємств.
Як говориться в листі, міністром палива та енергетики України Віктором Бойком "фактично ведеться цілеспрямована кампанія силового відбирання міноритарного пакету 36,6% акцій компанії "Укртатнафта", що належить Республіці Татарстан", повідомляє видання RUpor.
На думку депутата, Мінпаливенерго України повністю позбавило російську сторону можливостей щодо участі в управлінні підприємством "Укртатнафта" і змушує її до продажу свого пакета акцій за ціною в багато разів нижчою за ринкову.
Депутат також відзначає, що на даний момент ідуть переговори між міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком і керівництвом "Газпрому" про надання компанії "РосУкрЕнерго" спеціальних пільгових цін на майбутні поставки газу - на 30-40% нижче середньосвітових.
"Вважаю, що будь-які поступки українській стороні в газовому питанні неможливі доти, поки не будуть відновлені защемлені права російських акціонерів в Україні, де порушуються не тільки економічні інтереси РФ, але наноситься серйозний удар по міжнародній репутації нашої держави", - заявляє Ілюхін.
Нагадаємо, 19 жовтня на АТ "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) відбулася зміна керівництва. Павло Овчаренко, звільнений в 2004 році з ініціативи НАК "Нафтогаз України" з посади голови правління "Укртатнафти", був відновлений на своїй посаді рішенням апеляційного суду Сумської області і зайняв кабінет голови правління Сергія Глушка.
Татарстанські акціонери (уряд Татарстану і компанія "Татнафта"), що контролюють зараз близько 37,4 % акцій "Укртатнафти", розцінили те, що відбулося, як рейдерське захоплення підприємства, що грубо порушує їхні інтереси.
На сьогоднішній день Україна контролює 61,354% акцій компанії "Укртатнафти" (передані ВАТ "Нафтогаз України"), Татарстан - 36,6% (татарським пакетом управляє "Татнафта"), 1,2 % акцій компанії належить ТОВ "Корсан", афілійованому із групою "Приват" Ігоря Коломойського. Приналежність 18% акцій з українського пакета зараз оспорюється татарською стороною, що стверджує, що раніше вони були незаконно списані на користь "Нафтогазу України".
На даний момент ідуть переговори між главою Мінпаливенерго України Бойком і керівництвом "Газпрому" про надання компанії "РосУкрЕнерго" спеціальних пільгових цін на майбутні поставки газу - на 30-40% нижчі від середньосвітових. Перший раунд переговорів закінчився невдало. Ціни на 2008 рік дотепер не погоджені. За неофіційними даними, затягування з укладенням домовленостей саме пов'язане із ситуацією навколо "Укртатнафти" і Кременчуцького НПЗ.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас